NaslovnicaLIFESTYLEPet znakova kojima beba pokazuje da vas voli

Pet znakova kojima beba pokazuje da vas voli

Prepoznavanje znakova ljubavi prema roditelju kod novorođenčeta nije baš uvijek jednostavno kao praćenje razvojnih prekretnica poput prvog smijeha ili prevrtanja, ali je itekako moguće. Evo kako stručnjaci kažu da možete prepoznati suptilne znakove kojima vam vaša beba pokazuje da vas voli.

Prati vaš glas

Male bebe pokazuju komunikaciju i privrženost okrećući se prema glasovima koje najviše poznaju (i vole). Već otkad je bila u materici, beba je slušala mamu, tatu, braću i sestre i sve ostale koji su bili u blizini njezine mame, čak i porodičog psa. Zbog toga, Michelle Ponti, pedijatrica iz Londona kaže da je važno da roditelji započnu proces povezivanja razgovorom i čitanjem bebi još u materici. Kad se rode, bebe su spremne okrenuti se prema glasovima koje prepoznaju.

”One ne mogu govoriti, ali mogu komunicirati pogledom. Mogu se migoljiti i pomicati glavu s jedne na drugu stranu, a tako između ostaloga iskazuju i svoju ljubav prema onome čiji glas najčešće prate i reagiraju na njega”, objašnjava Claire Watson, registrirana psihoterapeutkinja u Torontu.

Dugo vas gleda u oči i proučava vaše lice

Dokazano je da su bebe naviknute na traženje lica, a jedna nedavna studija kaže da dojenčad mogu prepoznati i zapamtiti lica jednako dobro kao odrasla osoba, i to već u dobi od samo četiri mjeseca. Ali najviše vole proučavati lica onih ljudi koje najviše vole, donosi Today’s Parent.

Prema Watson, oni to rade kako bi shvatili mogu li vam vjerovati. ”Beba šalje signale da se želi vezati, želi utjehu i želi uzvratiti emocionalni odgovor”, objašnjava. Kada uzvraćate pogled djetetu te ga gledate s ljubavlju, to gradi vezu punu ljubavi između vas i vaše bebe. Stručnjaci objašnjavaju da međusobno gledanje u oči pomaže bebama da vam nauče vjerovati i požele razviti bliski odnos s vama kakav samo dijete i roditelj mogu imati.

Uživa u maženju s vama

Učenje prepoznavanja vašeg specifičnog mirisa događa se od rođenja, dok bebe razvrstavaju ko je njihov izvor hrane, objašnjava Ponti. Ali u igri je više od osnovnog instinkta jer bebe žele razviti emocionalne veze od prve minute.

Prema mišljenju psihoterapeutkinje, otkucaji majčinog srca i njezini jedinstveni pokreti već su utisnuti u bebin mozak pri samom rođenju, zbog čega se u njezinim rukama osjeća posebno sigurno. Dakle, kada se vaša beba primjetno opusti u vašim rukama i smjesti za dobro maženje, to je njen način da kaže kako vas voli i da vam vjeruje. Što češće bebe dobivaju toplinu, hranu i utjehu od roditelja, to će više odgovarati na njihove zagrljaje smirenošću i povremenim migoljenjem kako bi im se približile što više.

Usmjerava zvukove prema vama

Iako smo svjesni da novorođenče još ne zna govoriti, itekako može proizvoditi određene zvukove i preusmjeravati ih prema roditelju, što je njihov znak na koji pokazuju svoju privrženost, ljubav i želju za komunikacijom. Kako objašnjava Watson, gugutanje i slični glasovi zapravo su samo još jedan način na koji bebe pokušavaju razviti svoj odnos s vama. Odgovarajući na njihove signale, razvijate međusobnu komunikaciju, zbog čega se beba osjeća važnom i povezanom te sve to dodatno jača njezinu vezu s vama.

Smiješi vam se

Nemojte ni slučajno zanemarivati niti umanjivati ​​prvi osmijeh vašeg djeteta. Naime, Watson kaže da beba itekako shvaća kada joj mama ili tata uzvraćaju osmijeh ako im se nasmiješi. “Kada odgovorite na osmijeh onako kako je beba to željela, na neki joj način govorite da je osmijeh jedan od najnormalnijih načina komunikacije. I to je dobra stvar”, objašnjava.

Dakle, dok prvi ili drugi smiješak zapravo može biti tek slučajna grimasa zbog grčeva, neće proći dugo prije nego što postane iskren. Kao i u svakom drugom odnosu, ako želite da vaša beba pokaže da vas voli, odmah joj dajte do znanja koliko vi nju volite i nemojte misliti da je beba premalena za bilo kakvo iskazivanje ljubavi ili pažnje, tvrde stručnjakinje. ”Bebe su od samog rođenja stvorene za ljubav i pažnju, a na roditeljima je da im to i pruže”, dodaje Watson.

index.hr

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno