Umro legendarni francuski reditelj i ikona Novog vala Jean-Luc Godard

Poznat po svom radikalnom i ikonoklastičkom stilu, Godard je dubok trag u filmu ostavio zahvaljujući nizu filmova koje je snimio 1960-ih godina

Nedavno objavljeno

Francuski reditelj i ikona Novog vala Jean-Luc Godard preminuo je u 92. godini života, piše The Guardian.

Poznat po svom radikalnom i ikonoklastičkom stilu, Godard je dubok trag u filmu ostavio zahvaljujući nizu politiziranih filmova koje je snimio tokom 1960-ih godina.

Rođen u Parizu 1930. godine, Godard se školovao u Nyonu u Švicarskoj, a u Francusku se vratio 1949. godine. Počeo je zalaziti u pariške kinoklubove koji su procvjetali nakon Drugog svjetskog rata.

Ubrzo je upoznao filmskog kritičara Andrea Bazina te reditelje Françoisa Truffauta, Claudea Chabrola i Jacquesa Rivettea te počeo pisati kritike za nove filmske časopise poput Bazinovog Cahiers du Cinema.

Godard je u svojim tekstovima branio tradicionalne holivudske filmove te hvalio reditelje poput Howarda Hawksa i Otta Premingera. Francuz je hvalospjevima obasuo glumca Humphreyja Bogarta, što se kasnije vidjelo u njegovom najpoznatijem filmu “Do posljednjeg daha” koji je izašao 1960. godine.

Godard ga je snimio na ulicama Pariza, a koristio je vrlo malo umjetne rasvjete. Scenarij filma mijenjao se svakog dana. Glavni glumac filma Jean Paul Belmondo postao je velika zvijezda upravo zahvaljujući tom filmu, a Godard je na filmskom festivalu u Berlinu nagrađen za režiju.

Godard je tokom 1960-ih godina snimio niz zapaženih filmova kao što su “Žena je žena”, “Prijezir” i “Alphaville”.

Kada su došle 1970-e, Godardovi su filmovi i stavovi počeli gubiti na značaju.

Slavni se reditelj 2001. godine s filmom “Oda ljubavi” vratio na Filmski festival u Cannesu, a 2010. je dobio počasnog Oscara. Dan mu je zbog “strasti, sukoba i nove vrste filma”. Godard je 2014. godine u Cannesu za svoj film “Zbogom jeziku” nagrađen nagradom žirija, njegov film “Knjiga slika” iz 2018. natjecao se u Cannesu za Zlatnu palmu, a dobio je specijalnu prigodnu nagradu.

Izvor: jutarnji.hr

Pročitaj još
Related

Weekend.15 otvorio najveći poznavalac svijeta tajnih službi i Mossada

"Weekend ima tu moć privlačenja ljudi već 15 godina,...

Otvorena izložba “Tri(o)logija” dizajnerske grupe Trio

Izložba "Tri(o)logija" će sarajevskoj publici predstaviti preko trideset originalnih...

Danas počinje jubilarni 15. Weekend Media Festival

Tako će do nedjelje, 25. septembra, omiljena istarska destinacija...