Nedavno objavljeno

Veliko čišćenje organizma

Limunova ili, kako je još zovu, dijeta javorovim sirupom, namijenjena je isključivo čišćenju i detoksikaciji organizma, a gubitak kilograma je ustvari samo posljedica tog procesa 

Master Cleanse Diet spada među najstarije dijete, poznatija je kao limunova, a najzastupljenija je među poznatim i slavnim. Njen tvorac, Stanley Burroughs, još je 1941. osmislio, ustvari, detoksikacijski tretman, i nije ni slutio da će desetljećima kasnije doživjeti ogroman uspjeh – kao dijeta. Godine 1950. napisao je i knjigu The Master Cleanser, koja je doživjela više reizdanja. Žene širom svijeta saznale su za Master Cleanse dijetu kada je Beyonce kod Opre izjavila da je za deset dana uspjela izgubiti devet kilograma zbog uloge u filmu Dreamgirls.

Život na limunadi

Limunova ili, kako je još zovu, dijeta javorovim sirupom, namijenjena je isključivo čišćenju i detoksikaciji organizma, a gubitak kilograma je ustvari samo posljedica tog procesa. Osim što se koristi kad organizmu treba čišćenje, preporučuje se kod svih akutnih i hroničnih bolesti, kao i kod prekomjerne težine. Svrha ove dijete je istopiti i izbaciti toksine nakupljene u organizmu, očistiti bubrege, probavni sistem, žlijezde i svaku ćeliju, smanjiti pritisak toksina na živce i arterije te izgraditi zdrav krvotok, zadržati mladolik izgled, bez obzira na dob. Dijeta se provodi deset dana, ne sadrži nikakvu čvrstu hranu, nego samo limunadu koja se priprema na sljedeći način: u 2 dl vode (sobne temperature) dodati po 2 male kašike limunovog soka i javorovog sirupa i na vrh noža ljute paprike ili bibera. Pije se 6 do 12 čaša limunade dnevno. Kako nema unosa čvrste hrane, potrebno je prvih nekoliko večeri piti biljni laksativni čaj kako ne bi došlo da zatvora. Važno je pripremiti organizam na ovakvu dijetu, te se preporučuje dva dana prije početka konzumirati samo guste supe, čorbe i sokove. Isti postupak je preporučljiv i po završetku, kako bi se organizam postepeno pripremio na ponovno unošenje čvrste hrane.

ZAŠTO OVAKVA LIMUNADA? Limun je bogat vitaminima i antioksidansima, a sadrži važne minerale, kalij, kalcij, magnezij, zbog čega je oduvijek korišten kao lijek. Javorov sirup (iz apoteke, a ne zaslađeni iz prodavnica hrane) sadrži savršenu kombinaciju dobrih i loših šećera potrebnih organizmu, te daje energiju. Ljuta paprika ili biber djeluju tako što blago povise tjelesnu temperaturu, a to ubrzava metabolizam i pospješuje trošenje kalorija.

EFEKTI Prvih dana se kod nekih osoba javljaju osjećaji slabosti i malaksalosti, što kod nekih, opet, može trajati tokom cijele dijete. Zbog korištenja laksativa, stolica može imati neobičan izgled, miris i boju, što nije zabrinjavajuće. Najteže je izdržati do kraja na ovakvoj dijeti, zbog osjećaja slabosti, pogotovo ako svakodnevne obaveze zahtijevaju veliki napor. Drhtanje i umor su normalna pojava jer ne unosite čvrstu hrani niti dovoljno kalorija.

Zvijezde vs. stručnjaci

“Master Cleanse Diet prakticiram prije značajnih događaja, kako bih bila u savršenoj formi i dobro se osjećala. Nikad više od triput godišnje i nikad duže od 18 dana u kontinuitetu. Lijepo je povremeno napraviti veliko čišćenje organizma”, kaže Naomi Campbell, dok Gwyneth Paltrow, poznata kao veoma upućena u tajne različitih dijeta, priznaje: “Osjećam se čisto, sretno i kao da lebdim – nevjerovatno! Sa mnom je tako, ali prije nego počnete bilo koju, a naročito ovu dijetu, posavjetujte se sa stručnim osobama.” I dok slavni hvale različite čudesne dijete, a milioni žena širom svijeta se spremaju krenuti njihovim stopama, nutricionisti smatraju da nijedan drastičan metod nije zdrav, te da zvijezde izgledaju sjajno zbog vježbanja, kvalitetne i kontrolirane ishrane, kao i magije estetske hirurgije. Ljekari smatraju da je ova dijeta opasna po zdravlje, jer organizam ne dobiva dovoljno kalorija, vitamina, minerala, proteina, vlakana i masti. Osim toga, limunova dijeta ne podrazumijeva nikakve fizičke aktivnosti, što je razumljivo, jer se teško naprezati kada ste gladni. Javorov sirup, limunov sok, paprika i voda su veoma korisni svakom organizmu, ali nisu dovoljni da mu osiguraju dovoljno hranjivih sastojaka tokom dužeg perioda.

Latest Posts

Raport

spot_img