Najsretniji čovjek na svijetu

U sklopu zvaničnog programa prestižnog filmskog festivala u Veneciji takmičit će se i film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU i to u konkurenciji Horizonti.

Nedavno objavljeno

Scenarij za ovaj film napisala je Elma Tataragić, a film je režirala sjeverno makedonska rediteljica Teona S. Mitevska. Ovo je treći film iza kojeg stoje ove dvije autorice, a prva dva su prikazan na filmskom festivalu u Berlinu (KADA DAN NIJE IMAO IME – Panorama 2017. i BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA – Glavna konkurencija 2019.).

Budući da se radnja filma odvija danas u Sarajevu, u filmu igraju brojni bosanskohercegovački glumci i glumice. U glavnim ulogama su Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, a značajne uloge ostvarili su i Izudin BajrovićMona MuratovićVedrana BožinovićIrma AlimanovićSiniša Vidović i Kemal Rizvanović. Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba. Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se humor miješa s tugom,  sve do samoga razrješenja, kada se teška sjećanja pomiješaju sa današnjicom.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film i to za najbolju režiju za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca. Za nagrade su, pored scenaristicie i rediteljke Teone Mitevske, nominirani i bosanskohercegovački autori i glumci: scenaristica Elma Tataragić, glumica Jelena Kordić Kuret i glumac Adnan Omerović iz BiH. Venecijanski festival otvara se 31.8, traje do 11.9. I jedan od najznačanijih filmskih festivala na svijetu.

Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Pročitaj još
Related