Evo kako ćete izbrisati godine na licu

U mladosti niko ne razmišlja o starosti. No ne bi se bilo loše podsjetiti da upravo u mladosti stvaramo temelje za dobro zdravlje u starijem dobu

Nedavno objavljeno

Eliksir vječne mladosti još uvijek nije pronađen. Međutim, otkriveno je kako duže možete izgledati mladi i tako se i osjećati. Za brisanje godina dovoljno je tek nekoliko promjena u načinu života.

Obojite kosu

Čin bojenja kose budi osjećaj avanture. Istraživanje je pokazalo da bojenje kose izaziva pozitivan osjećaj uzbuđenja. Nakon bojenja kose ispitanici su rekli da osjećaju veće samopouzdanje i privlačnost. Naveli su i da se osjećaju seksipilnijima. Boja nije bitna, ali su bitni osjećaji koje ovaj čin izaziva.

Vježbajte!

Niste ljubitelj vježbanja? Kao motivacija može vam poslužiti naučno dokazana činjenica da vježbanje usporava starenje, ali i pomaže zdravlju. Žene koje vježbaju dva puta sedmično za samo dvije godine mogu smanjiti prisutnost masti u tijelu za 3,7 posto. Manje masti u tijelu rezultira boljim zdravljem, a razvoj mišića tijelu daje čvršći i mladenački izgled. Dobra je vijest i da nikada nije kasno za vježbanje. Trebate još motivacije?

Ne idite na sunčanje

Najnovije istraživanje je pokazalo da je sve više mladih Amerikanaca zavisno o sunčanju. Međutim, to je istraživanje pokazalo i da sunce, ali i solariji, uzrokuju rak kože te prerano starenje. Stoga umjesto sunca i solarija odaberite kremu za samotamnjenje. Učinak je isti, ali je postupak zdraviji.

Vitamin D

Ovaj čudotvorni vitamin smanjuje rizik od obolijevanja od različitih bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje. Osobe koje tokom pet godina svakodnevno uzimaju 400 IJ vitamina D smanjuju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i različitih karcinoma za sedam posto. Osim toga, vitamin D održava zdravlje kostiju i pomaže im da dugo ostanu mlade.

Sprijateljite se s prirodom

Naučno je dokazano da boravak u prirodi blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje. Otkriveno je i da šetnja prirodom te upijanje ljepota krajolika pomaže pamćenju. Neka vam stoga ne bude teško tu i tamo uputiti se na izlet u prirodu. Na taj ćete se način obnoviti i dobro se osjećati.

Sok za mozak

Kako biste si spriječili demenciju i Alzheimerovu bolest u starosti, počnite piti sok od jabuke. Istraživanje na miševima pokazalo je da samo dvije čaše soka od jabuke dnevno u mjesec dana smanjuju prisutnost proteina koji uništava moždane stanice. Upravo nedostatak tih stanica u kasnijem dobu uzrokuje mnoge probleme. Sok od jabuke najbolji je prijatelj mozga.

Pročitaj još
Related

Njega kose ljeti

Ljeti mnogo vremena posvećujemo koži, mažemo je zaštitnim faktorima...

Pozadina se računa, itekako

Oblikovana i seksi zadnjica? Vjerovatno, kada se postavi pitanje...

Tajna vitkih Francuskinja

Za zemlju poznatu po pecivima i svježim bagetima na...

Glimmerstick olovka za oči – postojana boja i kvalitetna njega

Glimmerstick olovka ističe oči na klasičan način i lako...