Marokanski Zaalouk

Zaalouk je uobičajni prilog uz mnoga glavna jela, a obično se služi kao umak (dip) uz hrskavi hljeb. Za bolji rezultat koristi se svježi zreli paradajz. Prilikom serviranja možete dodati još malo maslinovog ulja

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
1 veliki patlidžan,
4 velika paradjza,
3 česna bijelog luka,
1/3 šolje svježeg korijandera i peršuna,
po kašika paprika u prahu i kumina,
1 i po kašičica soli,
1/8 kašičica kajenske paprika,
¼ šolje maslinovog ulja,
1/3 šolje vode,
kora jednog malog limuna

PRIPREMA: Oguliti i isjeckati patlidžan i paradajz, protisnuti bijeli luk, pa sve staviti u lonac, zajedno sa uljem, vodom i začinima. Pokrijte i dinstajte 30 minuta na srednjoj vatri povremeno miješajući da ne zagori. Kašikom izgnječite nakon dinstanja i ako volite dodajte koru limuna. Nastavite dinstati nepoklopljeno još 10 minuta.

Pročitaj još
Related

Zapečene prokulice sa sirom

POTREBNO: 400 g prokulica, voda, so, biber, puter, 20 dag lako topivog sira PRIPREMA: Prokulice očistite,...

Salata od krompira s maslinama

POTREBNO: 1 kg krompira, 100 g crnih maslina (bez košpica), 20 g...

Proljetni smoothie

POTREBNO: 4 šake mladog špinata, 100 g matovilca, 200 g mlade salate, 3...

Panirani parovi

POTREBNO: 600 g šparoga, 150 g tost sira, 100 g kuhane šunke, 2...