Tikka masala

Ovo indijsko jelo nevjerovatnog okusa, kremasto, začinjeno i boje narandže nikog neće ostaviti ravnodušnim

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
4 kašike biljnog ulja,
25 g maslaca,
4 grubo isjeckana crvena luka,
6 kašičice pileće tikka masala paste (možete je kupiti ili sami napraviti),
2 crvene paprike,
koje ćete isjeckati i očistititi od sjemenki,
8 otkoštenih pilećih prsa,
isjeckanih na kocke veličine 2½ cm,
2 konzerve od 400 g isjeckanog paradajza,
4 kašičice paradajz pirea,
2-3 kašičice mango chutneya,
150 ml punomasne pavlake,
150 ml domaćeg jogurta,
isjeckani listovi korijandera za dekoraciju
PRIPREMA: Zagrijte ulje i maslac u velikoj, poklopljenoj šerpi, zatim dodajte luk i posolite. Kuhajte 15-20 minuta, dok luk ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte tikka masala pastu i papriku, kuhajte još 5 minuta. Dodajte piletinu i dobro miješajte. Kuhajte 2 minuta, zatim dodajte paradajz iz konzerve, paradajz pire i 200 ml vode. Poklopite i uz miješanje kuhajte 15 minuta, dok piletina ne bude dobro kuhana. Sklonite poklopac, dodajte mango chutney, pavlaku i jogurt, te lagano promiješajte. Servirajte uz basmati rižu i naan hljeb, i garnirajte listovima korijandera.

Pročitaj još
Related

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...

Piletina s limunom i začinskim biljem

POTREBNO: Pile izrezano na komade (oko 1,2 kg), mješavina aromatičnog bilja...

Riba u sosu

POTREBNO: 4 kašike maslinovog ulja, oko kilogram filea ribe, so, biber, pola kašičice čilija, 2-3...

Rižoto s bukovačama i pivom

POTREBNO: 7 g suhih vrganja, 1 l vode, 1 povrtna kocka za...