Nedavno objavljeno

Odvedite djecu u pozorište

Sada je vrijeme kada su pozorište uživo i performans najpotrebniji kao uvjeravanje da mašta može pobijediti strah

Svjetski je dan pozorišta za djecu i mlade. Tim povodom poruku je uputila Sue Giles, predsjednica ASSITEJA-a (Međunarodna asocijacija pozorišta za djecu i mlade).

“Svjetski dan pozorišta je vitalni marker u godini ASSITEJ-a i pozivamo sve da odvedu dijete u pozorište danas – to je podsjetnik na odgovornost odraslih oko djece i mladih da im omoguće umjetnička iskustva koliko god mogu. Odvesti dijete u pozorište znači ponovno povezivanje sa predstavom uživo, sa idejama i emocijama, sa ljudskom vezom i to znači poštivanje prava djece i mladih na umjetnost i kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je strašno važno – čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom je još važnije.
Da citiramo Manifest ASSITEJ-a, smatramo da je potrebno još mnogo toga učiniti kako bi se ispunile obaveze svih zemalja u pogledu članova 13. i 31. Konvencije UN-a o pravima djeteta”, kaže Sue Giles.
Sue Giles, predsjednica Međunarodne asocijacije pozorišta za djecu i mlade
Ovo je, navodi predsjednica ASSITEJ-a, posebno istinito u svjetlu trenutne pandemije, krize sukoba koja se događa u toliko zemalja širom svijeta i hitne potrebe za jednakošću i jednakim mogućnostima za svako dijete da živi u održivom, sigurnom i zdravom svijetu. “Umjetnost i kultura nam omogućavaju da zamislimo svijet koji želimo da stvorimo za i sa svojom djecom i mladima, te su stoga od ključne važnosti u poduzimanju akcija kako bismo osigurali bolje uslove za naša društva. Sada je vrijeme kada su pozorište uživo i performans najpotrebniji kao uvjeravanje da mašta može pobijediti strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenost umjetnika koji stvaraju pozorište i performanse za mladu publiku širom svijeta mogu pomoći da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti kod djece i mladih svuda. Vidjeli smo tako inventivno, odlučno stvaralaštvo, takvu posvećenost, a na primjerima svih naših članova znamo da posvećenost da nastavimo stvarati pozorište i performanse za najmlađe do mladih odraslih nije izblijedjela. Mi smo zajednica koja je postala jača.”
Djeca i mladi ljudi su osjetili utjecaj gubitka socijalizacije, samopouzdanja i nade i to je duboko uticalo na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka posvuda sjede i primjećuju. “Našoj mladoj publici i učesnicima umjetnost, kultura, teatar i performans su potrebniji nego ikada prije; ona suštinska iskustva koja pružaju otvaranja, šira gledišta, mogućnost nemogućnosti, zabave i čuda, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na veze čovječanstva.”
Ova poruka čita se danas u svim teatrima za djecu i mlade u svijetu, a potom će biti izvedene brojne predstave i drugi programski sadržaji namijenjeni upravo njima.

Latest Posts

Raport

spot_img