Samit osnivačica biznisa danas u Vijećnici, mali biznisi predstavljeni na izložbenom sajmu

U prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice danas se održava Samit osnivačica biznisa, završni događaj i kruna BizUp programa, u organizaciji Fondacije 787 uz podršku Britanske ambasade u BiH i UN Women BiH. Kroz ovaj program je do sada za 30 preduzetnica iz svih dijelova BiH obezbjeđena stručna tailor-made podrška u razvoju biznisa, rad sa mentorima/cama na unapređenju poslovanja, te su osigurana i bespovratna grant sredstva u iznosu od 160.000 KM.

Nedavno objavljeno

Današnji Samit je na jednom mjestu okupio odabrane preduzetnice ovogodišnjeg BizUp programa kao i dosadašnje učesnice, važne aktere/ke preduzetničkog ekosistema u BiH, te preduzetnice iz zemlje, regije i Evrope koje su prenijele lična iskustva i izazove u pokretanju i razvijanju vlastitih biznisa.

“Na ovom Samitu smo pokušali skrenuti pažnju i na vrlo značajnu temu sistemskog i alternativnog finansiranja biznisa i startupova u BiH koje vode žene. Prema istraživanju koje smo proveli početkom ove godine, 9 od 10 biznisa koje vode žene imaju potrebu za eksternim finansiranjem u rasponu od 10.000 do 200.000 KM. Za mnoge od preduzetnica komercijalno kreditiranje nije opcija, jer ne ispunjavaju uslove, te im je stoga potrebno omogućiti alternative u vidu finansiranja kroz posebne kreditne linije, iz razvojnih i investicijskih fondova, kroz crowdfunding, investicije poslovnih anđela, te sve ostale kanale koji već uspješno funkcionišu u drugim zemljama svijeta”, izjavila je Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787.

Kroz mnoge programe, Fondacija 787 na godišnjem nivou podrži više od stotinu preduzetnica u BiH pri uspostavljanju i razvoju njihovih biznisa, što igra veoma važnu ulogu u kreiranju jače, inovativnije i konkurentnije bh. ekonomije. Pokretanje i razvijanje biznisa iziskuje finansijska sredstva, te će u toku Samita biti održana i panel diskusija na temu alternativnih izvora finansiranja.  Značajni rezultati mogu se postići zajedničkim djelovanjem, a snažna podrška u realizaciji programa Fondacije 787 su i partneri Britanska ambasada u BiH, te UN Woman BiH, čiji predstavnici/ice su podržali današnji Samit.

Fondacija 787, zajedno sa partnerima, ponudila nam je platformu koja nam omogućava da upoznamo sjajne i inspirativne žene iz BiH i regiona. Zajedno učimo, povezujemo se, radimo kvalitetne stvari i rastemo. Događaj kakav je današnji pomaže nam da mijenjamo našu stvarnost nabolje i radimo velike stvari za dobrobit ženskog preduzetništva i cijelog našeg društva“, izjavila je jedna od preduzetnica, Alma Subašić-Omerović, potpisnica „Šapa LAB“, koja se bavi dizajnom namještaja i opreme za kućne ljubimce i njihove vlasnike/ice.

Kako izgleda put od ideje o kreiranju unikatnih odjevnih predmeta za žene, pokretanju biznisa pa do regionalnog uspjeha, te na koje izazove ćete naići tim putem, prisutnim je otkrila Dunja Jovanić, poznata influenserica i preduzetnica iz Srbije, predstavljajući svoj brend Bebe By Dunja.

Kada se udruže i inspirišu, žene mogu da osvoje cijeli svijet i veoma mi je drago što na tom putu ja mogu da poslužim kao inspiracija. Jako je bitno da se stvari dese u pravi momenat, da se poklope sreća i planovi. Za ostvarivanje uspjeha važno je biti vođen time da više radiš, budeš bolji i proizvodiš bolje i kvalitetnije, a da na finansijsku korist gledaš kao posljedicu tog predanog rada“, kazala je Dunja Jovanić.

Jedan od veoma uspješnih bh. preduzetničkih poduhvata zasigurno je i OREA Bazar, a jedinstveno iskustvo pokretanja platforme, organizacije marketa i privlačenja i umrežavanja sve većeg broja malih biznisa sa područja cijele BiH predstavila je Amra Džeko, koja je govorila i o značaju podrške preduzetnicama i malim bh. biznisima.

Nakon formalnog dijela Samita, danas će u holu Vijećnice bit održan i izložbeni sajam, na kojem će učesnice ovogodišnjem programa predstaviti svoje proizvode i usluge. Tako će svi zainteresirani građani/ke, u periodu od 15:30 do 17:00 sati imati priliku da posjete štandove i upoznaju se s biznisima iz različitih industrija –  ručni radovi, opreme za bebe, prehrambeni proizvodi, specijalizirani ugostiteljski objekti, odjevni predmeti i modni dodaci, kozmetika i drugi. Predstavnici Fondacije, ali i preduzetnice, ovim putem pozivaju sve zainteresirane da ih posjete.

Pročitaj još
Related

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....

Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Na obje lokacije, kako su istakli iz Udruženja, bilo...

Sportsko plesni klub Astorija proslavio 25. rođendan 

Dvije i po decenije uspješnog rada, plesa, takmičenja i...