spot_img

Nedavno objavljeno

ADNAN BEŠIROVIĆ BEŠKO: Obaveza su ljudi, a ne psi

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

“Nemam čak ni problem s tim što neko kupi rasnog psa, sve dok tog psa kasnije ne gledamo bez vlasnika na ulici jer je nekome bio prevelika obaveza”, kaže Adnan

Kad su Jasmina Mameledžija, producentica na Al Jazeeri Balkans, i Adnan Beširović Beško, također producent, kod prijateljice vidjeli apel da traži dom za šest preslatkih kučića, koje je zajedno s njihovom majkom spasila od nedavnih poplava, otišli su da ih vide, i: “Tu nam je bio kraj. Marli je krenula s nama”, kaže Beško.
I ostatak spašenog legla je pronašao svoje domove: jedan psić je u Sarajevu, drugi u Varešu, a tri kučića i mama su udomljeni kod jednog lovca iz Breze, koji sa suprugom brine i o dva konja, dva ponija, srni i srndaću, a imaju i dva posavska goniča.
I tako, Jasmina i Beško danas svakodnevnicu dijele s Marli. “Već neko vrijeme navikavamo se na potpuno novu komfort zonu”, govori Beško. “Dok smo na poslu, ona uspješno ostaje sama, bez da napravi neki zijan, a nekad je povedem sa sobom na posao.”
Tromjesečna Marli, mješanka posavskog goniča i srpskog trobojnog goniča, samopouzdana je, hrabra i, kako Beško veli, frustrirajuće pametna. “Nuždu vrši isključivo na pelenu od prvog dana, i kad je sama ne pravi nikakav belaj, igra se sa igračkama i spava. Ali kad smo tu, hoće konstantnu pažnju i ne trpi kad je ignorišemo: tada uzme pelenu u koju se mokrila i krene da trči s njom po kući, jer je skontala da sve osim toga uspješno ignorišemo. Čim uzmeš mobitel ili daljinski, ona krene po pelenu.”
Marli se pravi važna i kad Jasmini i Bešku dođu prijatelji, te demonstrira šta sve može. Voli se penjati na stvari i gledati odozgo; kad je sama, spava na kućici, rijetko unutra, a laje samo kad nešto traži ili kad hoće da se igra. A kad želi jesti ili piti vodu, donese svoju zdjelu.
Adnan je u djetinjstvu imao ribice i papagaja, a Marli mu je prvo iskustvo sa psom kao ljubimcem. “Jednostavno, nikad nisam imao miran i uredan život, često nisam bio vlasnik svog vremena, puno sam bio na terenu, na putu, pa sam bio siguran da to nije dobro za psa. A i naslušao sam se priča kako je to velika obaveza. Marli mi je to sve okrenula i danas su mi ljudi velika obaveza.”

Gracija 419, februar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img