Nedavno objavljeno

Zašto je važan cink?

Hrana bogata cinkom je vaš veliki imunološki saveznik i preventivan faktor raznih bolesti

Cink je jedan od najvažnijih minerala za funkcioniranje organizma, a nedavno istraživanje provedeno u 14 zemalja pokazalo je da jedna od pet trudnica ima nizak nivo cinka, dok 31 posto ljudi širom svijeta pati od njegovog nedostatka, poručeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Cink u organizmu podstiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži, kao i sazrijevanje takozvanih T-limfocita, neophodnih za odbranu organizma od brojnih patogenih klica. Ovaj korisni mineral sprečava upale i suzbija viruse prehlade. Hrana bogata cinkom (kao i selenom) pomaže u prevenciji infekcija, ali i da se što brže i lakše izborite s upalama koje su već nastale, poput prehlade i gripe.
Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da djeluje i kao antioksidans. Usto, podstiče bolju proizvodnju krvi, što je izuzetno važno za osobe podvrgnute zračenju, koje smanjuje broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Također, istraživanjima je utvrđeno i kako se bol u stomaku kod gastroenteritisa značajno umanjuje unošenjem cinka.

Kako znati da vam nedostaje cinka

Da vam nedostaje cinka znat ćete i po pojavi bijelih fleka na noktima, te čestoj pojavi prehlada i infekcija, kao i ako primijetite suhu kožu, lomljivu kosu, te perut. Obratite pažnju i na još neke simptome: slabije čulo okusa i mirisa, gubitak apetita, čest proliv, teže zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis i akne – sve su to signali da vam organizam treba cink.
Manjak cinka može izazvati i poremećaj rasta i razvoja, probleme s koncentracijom i pamćenjem. Ukoliko ste prepoznali neke od ovih simptoma – provjerite nivo cinka u organizmu. Cink u hrani je veoma važan za funkcioniranje organizma, a sve vitamine i minerale treba prije svega unositi prirodnim izvorima – hranom. Tako se i cink najbolje apsorbuje kroz konzumaciju namirnica kao što su jaja, govedina, puretina, te morski plodovi – školjke, rakovi, tunjevina. Cinka ima i u biljnim izvorima, a tu prednjače: orašidi, posebno bademi, potom grah, pšenične klice, integralne žitarice, sjemenke bundeve, špinat, mahunarke poput buranije i graška. I sva pobrojana hrana bogata je, osim cinkom, i magnezijem i selenom.
Cink u obliku tableta ili pastila za grlo se često koristi za skraćenje trajanja prehlade i ublažavanje simptoma. Također, suplementacija cinkom je efikasan tretman kod enteropatskog akrodermatitisa, genetskog oboljenja kod kojeg postoji poremećaj apsorpcije cinka.
Uz aktivno učešće u procesima metabolizma u organizmu, cink vrlo pozitivno djeluje na nervni sistem, kožu, kosu, kao i vid. Cink i vitamin C su nepobjediv tandem koji imunološki sistem čine snažnijim i efikasnijim. Ova kombinacija se naročito preporučuje tokom zime, kao korisna zaštita od brojnih infekcija i prehlada. Hrana bogata cinkom potpomognuta C vitaminom je preporučljiva nakon povreda, hirurških zahvata ili opekotina, jer pomaže jer pomaže bržem oporavku.

Latest Posts

Raport

spot_img