Više od decenije ulaganja kompanije Nestlé u zdravije navike novih generacija u BiH

Almir Mukača, Nevena Pandža, Amel Tuka i Nikolija Stanivuković zajedno za podizanje svijesti o pravilnoj prehrani i važnosti redovnog bavljenja tjelesnom aktivnosti / U sklopu Zdravo! projekta, educirano je preko 20.000 djece, 5.700 roditelja i skoro 100 nastavnika širom BiH / Zdravo! Kup važan za otkrivanje mladih nada bh. atletike

Nedavno objavljeno

Nestlé je u saradnji s Atletskim savezom BiH još 2006. godine započeo lokalnu inicijativu Nestlé Školska Atletska Liga (NŠAL), kojoj je cilj bio poticanje djece školskog uzrasta na bavljenjem tjelesnom aktivnosti. Svjesni važnosti edukacije u promjenama stavova, 2012. godine se pokreće projekat „Zdravo!“ u osnovnim školama širom BiH, a u sklopu kojeg je do danas obuhvaćeno preko 20.000 djece, 5.700 roditelja i skoro 100 nastavnika i trenera sportskih klubova.

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, važan je dio bh. zajednice i već više od deceniju ulaže u educiranje djece, roditelja, nastavnika širom BiH, te podržava realizaciju Zdravo! Atletskog kupa, koji je do danas kroz sport zbližio preko 2.500 djece u takmičarskom i finalnom dijelu, iz 8 bh. gradova (Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle, Prijedora, Čitluka i Sokoca). Projekat je, između ostalog, podržao i napredak brojnih atletskih šampiona, prvaka, rekordera i članova reprezentacije BiH, poput mlade atletičarke Nikolije Stanivuković, koja je svoju karijeru započela upravo kroz Zdravo! kup.

Zajedno smo napravili mnogo za mlade sportske nade. Na nama je sada da u projekat uključimo još više partnera i da koristi od edukacije ima sve veći broj djece u BiH, ali i da pomažemo onim sportskim talentima koje prepoznajemo iz godine u godinu kroz Zdravo! Kup,“ izjavio je Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH, zadužen za organizaciju i koordinaciju Zdravo! kupa.

,,Iako dio globalne Nestlé inicijative Za Zdraviju djecu, Zdravo! projekat je doista postao važan dio našeg doprinosa bh. zajednici. Svoju podršku projektu dali su mnogi s kojima dijelimo istu viziju i misiju, a to je odgoj zdravijih generacija i  zdravije budućnosti. Amra Džeko, Amel Tuka, Miran Karić i Danira Šabić, a od ove godine Almir Mukača, Nevena Pandža i Nikolija Stanivuković samo su neki od njih. Nastavljamo još ambicioznije dalje – s većim brojem djece i partnera, koje u 2022. godini planiramo uključiti u projekat,“  izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

 Proteklih godina, projekat je doživio značajne iskorake – lansirana je prva digitalna kuharica za roditelje i djecu, producirani su edukativni i zabavni video materijali s poznatim kuharima koji su sa svojim malim pomoćnicima pripremali zdrava i brza jela, te ukazali na smanjenje otpada od hrane,  kao i uspješna saradnja s nutricionisticom Nevenom Pandžom.

U ovom mjesecu počinje nova sezona edukacije u školama i sportskim klubovima kroz Zdravo! projekat, kojom Nestlé nastavlja da ulaže u edukaciju novih generacija u osnovnim školama, promovirajući zdrave prehrambene i tjelesne navike.

Pročitaj još
Related

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....

Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Na obje lokacije, kako su istakli iz Udruženja, bilo...

Sportsko plesni klub Astorija proslavio 25. rođendan 

Dvije i po decenije uspješnog rada, plesa, takmičenja i...