spot_img

Nedavno objavljeno

GOSTUJUĆA PREDSTAVA “UKULELE JAM” U UTORAK I SRIJEDU NA SCENI SARTR-A

Na sceni SARTR-a, drugog I trećeg novembra sa početkom u 20h, publika će moći pogledati gostujuću predstavu:

UKULELE JAM – KOMAD O BIJEGU,

LJUBAVI I ROCK AND ROLLU

Autor: Alen Mešković

Premijera: 22. oktobar 2016. godine u Theater im Bauturm, Köln

Scenska postavka: Dorothea Schroeder

Video: German Arefjev

Tehnika: Thomas Moerl

Sa: Jonasom Baeckom

– Nominiran za dodjelu nagrade Kölner Theaterpreis 2016

– Jonasa Baecka je za ulogu Mikija u avgustu 2017. godine Welt am Sonntag u svojoj rang listi pozorišnih kritičara (NRW-Kritikerranking) nazvao „najboljim mladim umjetnikom“.

Sadržaj:

Miki ima 14 godina i tako dugo priželjkivano ljeto 1992. godine provodi u jednom odmaralištu na hrvatskoj obali, ali ne na odmoru. Sa porodicom je iz Bosne pobjegao od rata u kojem je nestao njegov stariji brat Neno. Autobiografski roman Alena Meškovića opisuje odrastanje i pubertet usred bijega i progona, želju da se u zemlji kojoj je rat dao pečat oda porocima i užicima. Mikijeve kasete sa rok muzikom iz 90-ih su od predmeta za svakodnevnu upotrebu postale medij uz pomoć kojeg, naspram nasilja i tlačenja, čuva vlastitu individualnost.

Medijski izvještaji:

„Ogroman aplauz za genijalnog solistu koji se u punom smislu te riječi podiže i uzdiže preko zidova.“ (Kölnische Rundschau)

„Svojim mladalačkim, zaraznim žarom, Baeck potpuno autentično dočarava Mikijev proces pronalaženja vlastitog zvuka – među Pink Floydom, Dire Straitsom i njegovim rokenrol herojima Iron Maiden.“ (Kölner Stadt-Anzeiger)

„Čini se da je prazna pozornica – osim dvije stolice – premalena za Boeckovu energiju i glumački užitak.“ (koeln-nachrichten.de)

Pored izvrsne glume Jonasa Baecka, jedna od pozitivnih tačaka scenske postavke je to, da Meškovićev roman kojeg je obradila i premijerno inscenirala Dorothea Schroeder nikada neće skliznuti u neki uobičajeni i poznati izbjeglički kliše.

S pravom su u maloj velikoj kući klicali teatarskoj večeri koja vas jednostavno plijeni.“ (theaterpur.net)

Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti na broj telefona 033 664 070 ili slanjem poruke u naš inbox!

Latest Posts

Raport

spot_img