Nedavno objavljeno

One dolaze: Dajana Mirković

Kad pričamo o promjenama, nekako uvijek mislimo na promjene u društvu, ali važno je znati da mijenjanjem sebe mijenjamo i svijet oko sebe. Nađa Zubčević, Ira Adilagić, Dajana Mirković, Azra Numanović, Ajna Jusić, Nataša Crnković i Lana Pudar su na vlastitim primjerima pokazale kako se može napraviti korak naprijed – osigurati bolji život, zdraviji okoliš, svijet bez predrasuda i diskriminacije u kojem ima mjesta za sve. Neke od ovih mladih žena su se već našle u žiži javnosti i to u sklopu kampanje #GenderFriday, tokom koje je Evropska unija u Bosni i Hercegovini predstavila inspirativne priče o hrabrim i uspješnim ženama širom zemlje. Putem društvenih medija, poduzetnice, aktivistice, stručnjakinje, zdravstvene radnice i sportistkinje podijelile su priče o svom uspjehu te vlastitim primjerom, nadamo se, inspirisale i druge da se odvaže i svoje ideje pretvore u stvarnost.

Napisala Mersiha Drinjaković
Foto Privatni album

Aktivizam je za Dajanu Mirković, 23-godišnju Romkinju iz Prnjavora, život i svakodnevnica. Od svoje 14. godine je aktivna članica UG “Romska djevojka – Romani Ćej” iz Prnjavora, u kojem se bavi pitanjima mladih i djece romske nacionalnosti. Saradnica je romskog portala Udar, članica Pokreta mladih “Vrijedni pažnje” te odbora Omladinske banke u Prnjavoru. Trenutno vodi business hub za mlade i radi edukacije i radionice u Udruženju “Romska djevojka”, gdje obučava djevojke i mladiće kako da napišu svoju biografiju, uči ih razvoju vještina dekupaž tehnike, te ih priprema za obuku na CNC mašini za kompjutersku obradu drveta, aluminija i plastike, a sve kako bi dobili certifikate i postali konkurentniji na budućem tržištu rada.
Čini je sretnom kad vidi da je nekom pomogla, kad je učestvovala u procesu postajanja neke mlade osobe uspješnom. “Teško je izdvojiti nešto, ali, evo, ovo je na mene ostavilo poseban emotivni utisak: kada me je žrtva fizičkog porodičnog nasilja pozvala da joj pomognem, da je spasim iz kuće u kojoj se odvijalo nasilje, došla sam sa predstavnicima Centra za socijalni rad, spakovali smo i nju i djecu – nju odvezli u bolnicu, a djecu smjestili na sigurno… Danas ona ima svoj posao, stan i nema kontakta sa bivšim suprugom – nasilnikom”, priča Dajana.
Kaže nam kako se protiv diskriminacije teško boriti jer je sveprisutna, ali ju je najvažnije ne ignorisati. “Bilo kakva reakcija je – reakcija. Cijeli život sam je trpjela i borila se, a i dan-danas nailazim na diskriminaciju. Shvatila sam da je samo važno da ne šutimo. O tome treba pričati. Mnogi ljudi čak i ne znaju da vrše diskriminaciju dok im ne kažemo.”
Promjenom jedne osobe mijenja se i svijet oko nje, a najvažnije je, smatra Dajana, promijeniti sebe nabolje. “Svaka osoba je jednako važna, ne možemo očekivati bolje sutra tako što čekamo da neko drugi uradi nešto za nas, moramo se svi pokrenuti.” Sebe opisuje kao običnu djevojku koja se uvijek bori za pravdu i prava svih ljudi, ali i životinja. “Jer svaki je život podjednako važan.”

Gracija 412, juli 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img