Nedavno objavljeno

One dolaze: Nađa Zubčević

Kad pričamo o promjenama, nekako uvijek mislimo na promjene u društvu, ali važno je znati da mijenjanjem sebe mijenjamo i svijet oko sebe. Nađa Zubčević, Ira Adilagić, Dajana Mirković, Azra Numanović, Ajna Jusić, Nataša Crnković i Lana Pudar su na vlastitim primjerima pokazale kako se može napraviti korak naprijed – osigurati bolji život, zdraviji okoliš, svijet bez predrasuda i diskriminacije u kojem ima mjesta za sve. Neke od ovih mladih žena su se već našle u žiži javnosti i to u sklopu kampanje #GenderFriday, tokom koje je Evropska unija u Bosni i Hercegovini predstavila inspirativne priče o hrabrim i uspješnim ženama širom zemlje. Putem društvenih medija, poduzetnice, aktivistice, stručnjakinje, zdravstvene radnice i sportistkinje podijelile su priče o svom uspjehu te vlastitim primjerom, nadamo se, inspirisale i druge da se odvaže i svoje ideje pretvore u stvarnost.

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

U svijetu inovacija ime mlade Sarajke Nađe Zubčević (29) poznaju mnogi i to po antibakterijskoj dasci za toalet – izumu s kojim je predstavila BiH u sjajnom svjetlu. Nađa je menadžerica projekta Trezor bh. inovacija u Centru za promociju civilnog društva, koja sa svojim timom svakodnevno dijeli nova znanja i vještine. A kako se postaje inovatorica, pitamo je. “Mislim da je pravi ključ spoznati sebe, znati u čemu si dobar i znati šta voliš. Inovatorica postaješ onog dana kada počinješ shvatati svijet oko sebe i kada želiš da ga učiniš boljim mjestom za življenje. Svi vidimo stvari onakve kakve jesu, a inovatorice vide stvari onako kakve bi mogle biti. Tamo gdje drugi vide problem, inovatorice vide mogućnosti. Ključna stvar koju treba imati na umu jeste da se velike inovatorice ne rađaju, već se stvaraju. Inovatorica razmišlja o mogućnostima i istražuje umjetnost mogućeg. Inovatorice nikad ne prestaju učiti. Žele znati kako stvari funkcioniraju. Svaka inovacija započinje iskrom ideje. Pa, obično je potrebno mnogo različitih iskri, dok se ideja ne zapali.”
Njezina nagrađivana inovacija nastala je iz ličnog iskustva jer je iz higijenskih razloga u toaletima u objektima s velikom frekvencijom ljudi uvijek stavljala papirne maramice na dasku. “Da, postoje jednokratni podmetači za toalet daske, ali u toaletima gdje je velika frekvencija ljudi, to nije isplativo rješenje. I tako je nastala antibakterijska daska za toalet kao patentirana inovacija koja ima za cilj da poboljša nivo higijene u javnim toaletima, a radi na principu PIR senzora. PIR senzor detektuje osobu kada uđe u toalet i automatski pali UV led diode smještene u unutrašnjosti WC daske. To svjetlo potom aktivira površinski antibakterijski film koji automatski uništava bakterije, tačnije, njenu membranu. Antibakterijska daska uništava 99,8 % bakterija. Ova inovacija donijela je Nađi na desetine svjetskih medalja, među kojima ističe najznačajnije: Semi Grand Prize u Seoulu među 30 zemalja iz cijelog svijeta, zlatnu medalju iz Poljske te zlatnu medalju iz Nigerije. Asocijacija inovatora BiH trenutno broji 442 inovatora i inovatorice i dosad su osvojili 1.713 svjetskih priznanja!
Jedna od njih je i Nađa koja neumorno traga za prilikom da njezin izum uđe u praktičnu primjenu, ali za proizvodnju antibakterijske daske za toalet potrebna je prethodna izrada kalupa, koji su jako skupi. Stoga Nađa i njen tim planiraju najesen objaviti Crowdfunding kampanju te pokušati skupiti novac. Zaražena virusom kreativne znatiželje, želi kreirati i druge predmete koji bi radili na bazi antibakterijske daske za toalet, kao što su drške za vrata, rukohvati u javnim prevozima, utičnice…
Inače, Trezor bh. inovacija je platforma za sve inovatore i inovatorice iz naše zemlje. Kako nije postojao prostor objedinjenih informacija za zaštitu inovacija, profile inovatora i inovatorica, mentore, edukacije, Centar za promociju civilnog društva je pokrenuo ovaj projekat, a njegovu vrijednost je prepoznala i Islamska razvojna banka, osiguravši finansijsku podršku. “Dobili smo i podršku od dijaspore”, govori Nađa, “te smo uvjereni da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti razvoju značaja intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini.”

Gracija 412, juli 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img