spot_img

Nedavno objavljeno

Online dani poljskog filma u Bosni i Hercegovini

Od 1. pa do 4. jula u organizaciji Ambasade Republike Poljske u Sarajevu održavaju se “Online dani poljskog filma u BiH”, u okviru kojih će besplatno online biti dostupna četiri filma istaknutih poljskih reditelja.

Filmovi su dostupni na OnDemand platformi kina Meeting Point: Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gledateljima u cijeloj Bosni i Hercegovini, a broj kodova je ograničen.

U programu su filmovi “Najbolji” Łukasza Palkowskog, “U mraku” Agnieszke Holland, “Želim živjeti” Macieja Pieprzyce te film “Soba” Krzysztofa Jankowskog. 

Broj kodova za gledaje filmova je ograničen, preuzmi svoj kod za film odmah!

GLEDAJ BESPLATNO

Najbolji / Breaking the limits / Najlepszy  

Poljska, 2017, 104 min.

Režija: Łukasz Palkowski

Uloge: Jakub Gierszał, Arkadiusz Jakubik, Janusz Gajos

Łukasz Palkowski, režiser hita Bogovi, još jednom se bavi biografijom izuzetnog čovjeka koji svjedoči da stvarni junaci mogu pasti na dno dna, preživjeti i ponovo se izdići.

Glavni junak ovog filma je sportista koji je uzburkao svijet ali je praktično i dalje nepoznat u Poljskoj. Ovo je fascinantna priča o strašnom naporu, spektakularnom padu i izvanrednoj snazi. Inspirisan je životom Jerzyija Górskog, koji je završio utrku smrti i postavio rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu, pobijedivši na Double Ironman Race, s vremenom od 24 sata, 47 minuta i 46 sekundi. Sve bi to bilo nemoguće bez dvije žene. Jednu je izgubio, a druga ga je nadahnula da se bori za svoj život.

GLEDAJ BESPLATNO

U mraku / In darkness / W ciemności 

Poljska, Njemačka, Kanada, 2011, 144 min. 

Režija: Agnieszka Holland

Uloge: Robert Więckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader, Herbert Knaup, Kinga Preis

U martu 1943. godine, Lavov, tada prelijepi poljski grad, pod čvrstom je nacističkom okupacijom. Slabi grabe od slabijih, a siromašni kradu od manje siromašnih. Pri samom dnu ovog lanca je Leopold Soha, sitni lopov. Njegovo poznavanje isprepletenog labirinta kanalizacijskih tunela i šahtova gdje krije ukradenu robu, donosi mu ropski posao kanalizacijskog radnika. Ali u Lavovu živi jedna skupina kojoj je i gore nego Sohi – Jevreji. Zbijeni u geto i primorani na rad, umiru od gladi. Shvativši da će geto uskoro biti uništen, jedna šarena skupina se tajno sastaje i kuje plan da pobjegne kroz kanalizaciju. Uprkos stalnom nadzoru uspijevaju ući u tunele. Kad zakorače u tamno podzemlje, otkrit će ih Soha. 

GLEDAJ BESPLATNO

Želim živjeti / Life feels good / Chce się żyć 

Poljska, 2013, 112 min.

Režija: Maciej Pieprzyca

Uloge: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik, Katarzyna Zawadzka, Anna Nehrebecka 

Inspiriran istinitim događajem, film donosi priču o dječaku kojem je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Mateusz prihvaća tešku borbu za pravo na normalan život, okružen roditeljima i prijateljima. Film uz optimizam i humor dokazuje koliko je važna snaga ljudskog duha te govori o važnim stvarima kroz prizmu svakodnevnih događaja i izazova, ne bježeći od neugodnih pitanja i problema.

GLEDAJ BESPLATNO

Soba / The Room / Pokój 2021 

Poljska, 2021, 19 min.

Režija: Krzysztof Jankowski

Slavni astronaut Ijon Tichy treba održati govor protiv Pravila o Poslijeplanetarnom Narodu. Predstavnici vladajuće partije ga nastoje spriječiti u tome. Ijona navlače u hotelsku sobu, gdje se ispostavlja da je postao pokusni kunić za testiranje novog tajnog oružja. Film je adaptacija priče najpoznatijeg poljskog pisca znanstvene fantastike Stanislawa Lema.

Latest Posts

Raport

spot_img