Nedavno objavljeno

Vino za zdravlje crijeva

Nova studija pokazala je da čaša vina, osim što je dobra za vaše srce, ima pozitivan učinak i na ostatak organizma

Priredila Elma Tahirović

Posljednjih godina vidjeli smo bezbroj naslova koji govore o tome da alkohol, posebno vino, može imati pozitivan učinak na zdravlje ukoliko se umjereno koristi – što je za mnoge jedna od najboljih zdravstvenih vijesti koje smo dosad čuli. Brojna istraživanja pokazala su da konzumiranje nekoliko čaša (posebno crvenog) vina sedmično ima pozitivan učinak na zdravlje, te da se vezuje za snižavanje rizika od moždanog udara i srčanih oboljenja. Također, potvrđeno je da jedna čaša vina prije spavanja pomaže kod gubitka kilograma, što je rezultat dvije studije sprovedene na Državnom univerzitetu u Washingtonu i na harvardskom Medicinskom fakultetu. Evo zbog čega: u crvenom vinu postoji polifenol, zvani rezveratrol, koji pretvara “bijelu masnoću” u “bež masnoću” (odnosno u verziju koja se lakše sagorijeva). Još zanimljivije je da je studija na Harvardu, u kojoj je učestvovalo 20.000 žena u periodu od 13 godina, pokazala da su one koje su konzumirale dvije čaše vina dnevno imale 70% manje šanse da pate od prekomjerne težine.
To znači da je flaša vina koju ćete za večerom podijeliti s prijateljicama nešto zbog čega ne trebate osjećati krivicu.

Čaša-dvije dnevno

Pa ipak, zahvaljujući istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Groningenu, u Nizozemskoj, sada znamo da postoji još jedan razlog zbog čega, nakon posla, kada se želimo opustiti kod kuće, trebamo konzumirati jednu do dvije čaše vina. Svima je poznato koliko jogurt, zahvaljujući probioticima koji se u njemu nalaze, ima pozitivan učinak na rad crijeva, a sada znamo da sličan učinak ima i vino, koje također doprinosi mikrobiološkoj raznovrsnosti u našim crijevima.
Studija – u kojoj su istraživači analizirali uzorke stolice preko 1.000 odraslih Nizozemaca – trebala je pokazati kako određene vrste namirnica utiču na mikrobiologiju u našem organizmu i osjetljivu ravnotežu bakterija koje žive u našem tijelu, pomažući varenje hrane, regulirajući imuni sistem, te se trudeći da se svi ti procesi odvijaju glatko. Postoje čak i neke indikacije da mikrobiološki svijet u našem organizmu utiče na poremećaj i promjene raspoloženja, kao i na cijeli spektar bolesti, među kojima je sindrom iritabilnih crijeva. Drugim riječima, očuvanje zdrave mikrobiološke raznovrsnosti u našem je najboljem interesu.
Istraživači su otkrili da kafa, vino i čaj promoviraju tu raznovrsnost. “Postoji dobra korelacija između mikrobiološke raznovrsnosti i zdravlja: veća raznovrsnost je bolja”, pojašnjava dr. Alexandra Zhernakova, istraživačica na Univerzitetu Groningen u Nizozemskoj i prva autorica studije.
Također, otkrili su da šećer i ugljikohidrati imaju suprotan učinak, pa ukoliko želite učiniti nešto dobro za svoja crijeva, klonite se slatkih napitaka i zamijenite ih čašom vina, uz koje ćete se poslužiti voćem umjesto sirom i krekerima.

Latest Posts

Raport

spot_img