spot_img

Nedavno objavljeno

Održane druge po redu Motivacijske platforme Mi o nama u Prijedoru: Bh. građani i građanke predstavili svoje inspirativne životne priče

Danas su u hotelu Prijedor u Prijedoru održane druge u nizu Motivacijske platforme, organizirane u sklopu projekta Mi o nama, podržanog od strane BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative) programa. Projekat Mi o nama ima za cilj dokumentovanje autentičnih priča o individualcima, inicijativama, grupama i aktivnostima iz cijele Bosni i Hercegovine. Tim projekta, kojeg čine reporteri i reporterke iz različitih dijelova BiH, svakodnevno prikupljaju priče bh. građana, te ih u formi foto i video priča dijele na zvaničnoj web stranici, ali i društvenim mrežama projekta.

Projekat Mi o nama je prvenstveno nastao iz potrebe za stvaranjem medijskog prostora našim sugrađanima i sugrađankama, čiji životni putevi predstavljaju primjere pozitivnih priča i čine znatne korake ka unapređenju svojih zajednica, ali i šire. U današnje vrijeme je posebno važno isticati priče o uspjehu „običnih“ ljudi, kakve su i one današnjih predavača u Prijedoru. Motivacijske platforme, kao i cijeli projekat, služe da daju priliku zaista izuzetnim ljudima da podijele svoje priče i iskustva sa drugima. Drago mi je da se aktivnosti, kao i svijest ljudi o istima, šire i stvaraju upravo taj medijski prostor za ove zaista posebne priče.“ izjavio je Mirza Ajnadžić, koordinator projekta Mi o nama.

U sklopu Motivacijskih platformi u Prijedoru, predavanja je otvorila Stanojka Tešić, koja je već 17 godina predsjednica nevladine organizacije “Forum žena Bratunac”. Glavni fokus rada Foruma, kao i njenog predavanja, bilo je pitanje osnaživanja političke participacije žena i njihove uloge u postkonfliktnom društvu. Pored Stanojke, svoju priču je predstavila i Jovana Barbu, koordinatorica projekta “Agenda za osnaživanje žena (Romkinja) i žena iz socijalno ugroženih porodica” u Udruženju za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak”. Jovana je u okviru svog izlaganja govorila o svojim usponima, ali i padovima, kao i o položaju mladih i nacionalnih manjina u BiH, te njihov odlasku iz BiH. Zdravko Grbić je inženjer i vlasnik Kreativne radionice Inideja, koja je nastala kao želja da se intenzivnije i ozbiljnije bave svojih hobijem, kreativnim radom. U svom izlaganju “Inideja kao inspiracija” Zdravko je pričao o tome kako se Inideja zapravo razvila, te se tako obratio svima kojima je možda potreban dodatni podstrek i motivacija da ostvare svoje snove. Za kraj današnjih Motivacijskih platformi, o svom brendu „Most Wanted“ i njegovom nastanku, koji je bio samo ideja iz bolničkog kreveta, a sada je svjetski priznat brend, pričao je Mihajlo Blagojević.

Predavači su kroz svoja izlaganja istaknuli važnost aktivizma u svojim zajednicama, kao načina kreiranja promjena, kako u lokalnoj sredini, tako i šire. Nihova iskustva je, iz prve ruke, slušala publika iz cijele BiH, koja je ove Motivacijske platforme pratila putem prenosa uživo na Facebook i YouTube-u, te tako virtualno svjedočila zanimljivim pričama naših sugrađana.

Nakon Prijedora, nove priče i inspirativne ideje predavača i predavačica će biti predstavljene na Motivacijskim platformama u nova dva grada, a više informacija o događajima, kao i o projektu, možete pronaći na službenim kanalima društvenih mreža „Mi o nama“: Facebook, Instagram, te na platformi Mi o nama.

Latest Posts

Raport

spot_img