Jedite da biste mršali!
03.10.2012. u 07:45 sati


Zdravlje

Jedite da biste mršali!


Probali ste dijetu za dijetom i – ništa? Vrijeme je za stručnjaka. U novoj knjizi The Skinny, čije dijelove objavljujemo, dr. Louis Aronne, vodeći američki specijalist za gubitak kilograma, otkriva recept koji je dosad pomogao njegovim brojnim pacijentima. Dr. Aronne je već više od 20 godina na prvoj liniji istraživanja i tretmana problema gojaznosti

“Zašto je ljudima toliko teško jesti manje? I zašto – što više jedu to su gladniji? Kao osnivač Programa za kontrolu težine u Prezbiterijanskoj bolnici u New Yorku, radio sam s brojnim ljudima koji su uporno pokušavali smršati, ali nisu uspjeli... Naprosto, nisu imali dovoljno motivacije. Jednostavno su gubili bitku s biološkim signalima koji su upozoravali na glad i tjerali ih da jedu”, objašnjava dr. Louis Aronne u svojoj knjizi The Skinny.
Dok prirodno mršavi ljudi jedu umjerenu količinu hrane i u vrlo kratko vrijeme osjećaju da su siti, većina nas mora jesti više da bi imala taj osjećaj sitosti. Zašto? To proizlazi iz nečega što zovemo otpor ispunjenosti, što znači da se ne osjećamo sitim onako brzo kako bismo željeli, jer stomaku, crijevima i masnim ćelijama treba dugo vremena da pošalju signal mozgu o sitosti. Uspješno gubljenje na težini nije pitanje izgladnjivanja već vraćanje otpora osjećaju sitosti.

Hrana koja daje osjećaj sitosti

Slow food Vjerovatno ste dosad mnogo puta čuli kako sporijim konzumiranjem hrane zapravo jedete manje. Pokušao sam jesti sporo i, moram priznati, vrlo je teško... Postoji rješenje: Uzimajte hranu koja je namjenski napravljena za sporu konzumaciju. Primjerice, razmislite koliko brzo pojedete 500 kalorija vrijednu pastu Alfredo? Pet minuta? Sada razmislite koliko vam treba vremena da pojedete 500 kalorija vrijedne škampe? To je 67 velikih škampi! Eto rješenja, osim toga tu su i supe, salate ili bilo šta što zahtijeva duže žvakanje.

Prehrana siromašna proteinima
Ovo uključuje piletinu, tanke narezane komadiće govedine, ribu i morsku hranu. Studije pokazuju da vas proteini brže zasite od masne hrane i taj osjećaj sitosti traje duže nego da ste pojeli hranu bogatu ugljikohidratima.

Veličina je bitna Ovo je hrana koja ima težinu i obim, ali je siromašna kalorijama: supa, povrće i voće. Unosom ove hrane vaš stomak šalje mozgu poruku da je sit.

Vitaminska injekcija
Kad konzumirate hranu visoke nutritivne vrijednosti vaše tijelo prima informaciju da dobija ono što mu je potrebno i ne nastavljate jesti kao što biste radili da jedete junk food.

Sporoprobavljivi ugljikohidrati Konzumiranje neprerađene vlaknaste hrane, u šta spada većina povrća te žitarice, održava nivo šećera u krvi i sprječava napade gladi.

Hrana koja deblja

Hrana visoke kalorične vrijednosti Kalorična hrana je stalno oko nas i obično dolazi veliki broj kalorija u malom pakovanju. Osim toga ovakva hrana ne suzbija grelin, hormon gladi, na jednako efikasan način kao što to rade proteini.

Brzoprobavljivi ugljikohidrati Sve vrste bijelog peciva te bijela riža navući će nove kilograme i podići nivo šećera u krvi, što će rezultirati novim osjećajem gladi.

Hrana bez nutritivne vrijednosti Kada konzumirate previše brze hrane, vaše ćelije koje žude za nutritivnim vrijednostima signalizirat će mozgu da jedete koliko god možete dok ne budu zadovoljene njihove potrebe.

Jedenjem do sitosti

Kako biste izgubili na težini, trebate jesti hranu većeg obima, ali manje kalorijske vrijednosti: Evo nekoliko stvari koje bi vam mogle pomoći u gubitku kilograma:
Jedite obilan doručak. Premalo hrane ujutro može vam se osvetiti tokom dana kad vaša izgladnjelost dosegne vrhunac.
Opskrbite se povrćem (ovo je izvrstan odabir užine). Mnogi moji pacijenti jedu klice graha kad god se osjećaju gladnim. Sastav ove grickalice podsjeća ih na rižu, ali s neuporedivo manjom kaloričnom vrijednošću.
Prije svakog jela pokušajte popiti što više vode ili nezaslađenog čaja. Pomaže osjećaju sitosti.
Konzumirajte umjerenu količinu kofeina tokom dana. To može smanjiti apetit i ubrzati vaš metabolizam.
Začinite jelo svježim ili osušenim biljkama te začinima, salsom, vinskim sirćetom i senfom.
Jedite s manjih tanjira. Istraživanja pokazuju da manji tanjiri čine da vam jelo izgleda veće i čini vam se kao da jedete više.
Nemojte se mučiti. Ako želite desert, uzmite, ali pokušajte izabrati onaj s manjom kalorijskom vrijednošću, poput zobenog kolačića ili komadića tamne čokolade.

PLAN ZA PUT DO MRŠAVICE


Doručak (tri opcije)

* Omlet (od 4-8 bjelanjaka) i jednom kriškom nemasnog sira
* Voćni jogurt sa šalicom jagoda ili ¾ šalice borovnica
* Dimljeni losos i mladi kravlji sir


Ručak

* Predjelo: zelena salata s isjeckanim komadićima povrća, začinjena maslinovim uljem i vinskim sirćetom
* Prilog: neograničena količina sirovog, kuhanog na pari ili prženog povrća
* Glavno jelo: pileća ili pureća prsa bez kožice; tunjevina ili bilo koja vrsta ribe; burger od puretine ili soje


Užina

* kriška jabuke s dvije čajne kašike putera od kikirikija
* jedna kruška i pet indijskih oraščića
* kafa s nemasnim mlijekom i cimetom i šest badema


Večera

* Predjelo: povrtna ili supa od paradajza ili morski plodovi ili škampi
* Prilog: jedna šalica bilo kakvog povrća začinjenog maslinovim uljem
* Glavno jelo: dva ili tri puta sedmično možete birati između file minjona, telećeg odreska ili janjetine
* Škrob: šalica ječma, heljde, smeđe riže ili integralne tjestenine

ZLATNO PRAVILO

Najprije sita hrana, a onda hrana koja deblja
Slijedite li ovaj savjet, automatski ćete, bez razmišljanja, smanjiti unos hrane koja deblja. Naprimjer, ako želite jesti hljeb, sladoled od čokolade ili piti vino, slobodno se počastite, ali ne prije nego što pojedete obrok site hrane.

(Gracija 101)