Krompir mase 100 g sadrži 10-15 mg vitamina C, 13 mcg folne kiseline, vitamine B1,B2, PP i vitamin E prisutan u kori. Od minerala nalazimo 25 mg magnezija, a dragocjen je izvor i kalcija, kalija, fosfora, te željeza.
Krumpir je idealan za ishranu djece, čak i dojenčadi. Zbog niskog sadržaja natrija daje se na razne načine bolesnicima koji boluju od povišenog krvnog pritiska. Preporučuje i u ishrani dijabetičkih bolesnika. Ima svojstvo zacjelivanja rana, djeluje protuupalno na probavni trakt, sprečava preveliko izlučivanje želučane kiseline i dobra je namirnica u liječenju proljeva. Međutim, osobe koje boluju od nadutosti, kolitisa i jetrenih smetnji moraju biti na oprezu kada je krompir u pitanju. Krompir predstavlja adekvatnu zamjenu za tjesteninu, rižu i hljeb. I, krompir ne deblja, već debljaju masti koje se lako upijaju u njega naročito prilikom prženja u puno ulja. Ako se kuha na pari ili u malo vode ili se peče s vrlo malo dodane masnoće, neće ugroziti dobru liniju.