spot_img

Nedavno objavljeno

Ruže nisu samo mirisne

Depresivnim osobama savjetovalo se da kuću prskaju ružinom vodicom, a reumatičari su, da bi smanjili bol, banjali noge u toploj vodi u kojoj su potopljene ružine latice. Esencijalno ulje ruže dodaje se velikom broju parfema, a zbog obilja hranjivih tvari važan je sastojak preparata za njegu kože

Od davnina cijenjena ne samo zbog ljepote i zamamnog mirisa nego i kao ljekovita biljka, ruža je vremenom izgubila epitet ljekovita i ostala uglavnom ukrasni i mirisni cvijet, ali zadržala je značajno mjesto u kozmetici. Ružino eterično ulje je jedno od najskupljih i najcjenjenijih na svijetu, a najpoznatija eterična ulja dolaze iz Turske, Bugarske, Francuske i Njemačke.

Iako savremena medicina nikada nije priznala ljekovita svojstva ružinih latica, dokazano je da sadrže galni tanin, limunsku, jabučnu, jantarnu i vinsku kiselinu, vrlo malo eterskog ulja (svega 0,03%), karotin i nešto soli. U narodnoj medicini se zadržalo da se krunični listići koriste u obliku čaja kod nesanice, vrtoglavice, glavobolje te kao sredstvo za jačanje srca i nerava.

RUŽA U KOZMETICI

Za ružu kažu da za kožu žene čini toliko dobra koliko je lijepa i mirisna. Eterično ulje ruže pojačava hidratizaciju kože i tako sprečava nastajanje bora. Zbog te svoje osobine, preparati za njegu kože na bazi ruže se posebno preporučuju ženama poslije 45. godine.

Ruža u borbi protiv akni

U staklenu posudu staviti 30 g svježih latica ruže, preliti izvorskom vodom te ostaviti da stoji 2 dana. Procijediti i dodati 1 supenu kašiku jabukovog sirćeta i losion koristiti za liječenje bubuljica.

Kupka za opuštanje i zatezanje tijela

Dvije šake latica crvene ruže zaviti u gazu i staviti u vodu za kupanje. Odmarati se u kadi 20 minuta. Ova kupka utiče na zatezanje i učvršćivanje tkiva.

Ružin sirup za jačanje srca

Potrebno: 50-60 latica ruže, litar prokuhane vode, 2 puta na vrh noža vinske kiseline, med
Priprema: Svježe latice preliti prokuhanom i ohlađenom vodom u koju ste dodali vinsku kiselinu. Ostavite da stoji 48 sati, a zatim procijedite kroz lanenu krpu. Umiješajte u tečnost istu količinu meda, sipajte u flaše i pasterizujte (Kuhati u vodenoj kupelji temperature 60˚ jedan sat, zatim umotati u deku i ohladiti).

Čaj od vrtne ruže

Prelijte kašičicu suhih ružinih latica šoljom ključale vode, poklopite i ostavite 10 minuta, procijedite i zasladite medom. Ovaj čaj se u narodu preporučuje kod vrtoglavice i za jačanje srca i nerava.

Nekuhano slatko od ruže

Izmiješati izgnječene latice ruže sa trostrukom količinom šećera i malo vode da se dobije gusta masa kao med. Smatra se da jedino slatko pripremljeno na ovaj način sadrži sve vitamine. Uzimaju se do 2 kašičice dnevno, a preporučuje se kod proliva, ali i za jačanje srca i nerava.

Za umorne i osjetljive oči

30 g svježih latica ruže preliti sa ½ litra ključale vode, ostaviti poklopljeno pola sata procijediti i koristiti kao obloge za umorne i osjetljive oči.

Ružina vodica

Napunite teglu zapremine 1 litar svježim laticama ruže, prelijte prokuhanom i ohlađenom na sobnu temperaturu vodom. Teglu hermetički zatvorite i ostavite da stoji 48 sati, zatim procijedite i ružinu vodicu naspite u bocu od tamnog stakla.

Latest Posts

Raport

spot_img