spot_img

Nedavno objavljeno

Šta znači procenat masnoće mlijeka i kako se određuje

Na policama trgovina danas nas dočekuju pakovanja mlijeka različitih boja i procenata mliječne masti, što može izazvati zbunjenost pri kupovini. Ovo je prilika da odgovorimo na pitanja šta znači procenat masnoće mlijeka i kako se određuje.

Proces proizvodnje mlijeka počinje na farmi. Odmah nakon mužnje, mlijeko se rashlađuje i čuva na temperaturi ispod 4 stepena Celzija. Potom se u mljekari sirovo mlijeko pasterizuje, što ne utječe na njegovu nutritivnu vrijednost, već služi da uništi potencijalno štetne bakterije. Slijedi jednostavan proces promjene količine masti, koji podrazumijeva skidanje masnoće s vrha mlijeka. Prije homogenizacije, pri kojoj se mlijeko protrese kako bi se stvorila izbalansirana konzistencija, mlijeko i njegova krema se razdvajaju. Uklanjanjem mliječne masti, a potom dodavanjem željene porcije, potrošači dobijaju priliku da odaberu mlijeko koje najbolje odgovara njihovim željama i ukusima.

Kravlje mlijeko se sastoji od 87% vode, a ostatak je suha tvar. U sastav mlijeka ulaze bjelančevine, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi.

Kada u marketu kupujemo mlijeko sa naprimjer 1,5% mliječne masti, to ne znači da je iz njega uklonjeno 98,5% mliječne masti. Procenat naveden na ambalaži predstavlja količinu masti prema ukupnoj težini mlijeka. Dakle, 1,5% je procenat ukupne težine mliječne masti. Na istom principu, izraz “punomasno mlijeko” ne znači da ono sadrži 100% mliječne masti. Zapravo, ono ima blizu 8 grama masti po porciji, odnosno 3,5-3,8% mliječne masti.

Mlijeko od 3,8% masti je najbliže onome koje dobijamo od krava. Na našem tržištu jedino mlijeko s tolikim procentom mliječne masti je Dukat. Važno je istaći da nijedno od ovih mlijeka nije razvodnjeno, a da je voda glavni sastojak mlijeka.

Količina masti se odražava na kalorijsku vrijednost mlijeka, koja po čaši u prosjeku iznosi oko 150 kalorija.

Bez obzira koji procenat mlijeka odaberete, možete biti sigurni u stroge standarde koji se poštuju u procesu proizvodnje i najsavremeniju tehnologiju za preradu kako bi mlijeko koje kupite u trgovini bilo zdravo i sigurno za upotrebu, objašnjavaju iz kompanije Lactalis BH, koja u svojim pogonima u Gradačcu proizvodi trajno mlijeko različitih procenata mliječne masti i druge mliječne proizvode, zahvaljujući saradnji sa 1.500 domaćih farmera iz naše zemlje.

Iako sadržaj masti u mlijeku može varirati, svako od njih sadrži iste esencijalne nutrijente, uključujući i visokokvalitetne proteine. Ovo se odnosi i na mlijeko bez laktoze, čokoladno i druga mlijeka. Mlijeko u tetrapaku se nakon pakovanja može čuvati na policama do 150 dana, a nakon otvaranja u frižideru 3 dana.

Kravlje mlijeko, kao dio zdrave i izbalansirane prehrane, ključno je za rast i razvoj ljudi svih dobnih grupa jer sadrži sve potrebne sastojke za život. Dodavanjem drugih okusa u mlijeko, kao recimo pri proizvodnji čokoladnog mlijeka, ne oduzima mu se nijedan nutrijent. Mliječni proizvodi, bez obzira na procenat masnoće, predstavljaju hranu bogatu hranjivim tvarima i važan su izvor energije, visokokvalitetnih proteina i masti, ali i kalcija, magnezija, selena, riboflavina, vitamina B12 itd.

Latest Posts

Raport

spot_img