Nedavno objavljeno

ALERGIJA NA POLEN I AKTIVNOSTI NA OTVORENOM: Kako spriječiti sezonske alergije da vam pokvare vježbanje

Ako patite od alergija, vježbanje može biti izazovno, ali to ne znači da morate biti zarobljeni u zatvorenom prostoru cijele sezone. Naučite kako da uživate u omiljenim aktivnostima na otvorenom i ostvarite svoje fitnes ciljeve – bez da vas usporavaju kihanje, curenje iz nosa, suzne oči ili svrbež grla

Napisao Mirnas Avdić

Kada se zbog svraba, kihanja i šmrcanja osjećate kao da ne možete dati sve od sebe, normalno je da se zapitate je li vježbanje sa sezonskim alergijama dobra ideja ili ne – posebno kada to znači uroniti u okidače sezone polena poput polena ambrozije, trave i bora. Međutim, fizička aktivnost sa sobom donosi brojne prednosti za vaše mentalno i fizičko zdravlje, od poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja do smanjenja stresa. Stoga je važno ne odustati od vježbanja u potpunosti tokom sezone alergija, već se fokusirati na pronalaženje pravih alata i vježbi koji odgovaraju vašim potrebama.
Uz obilje zdravstvenih prednosti, redovno vježbanje je jedan od najboljih koraka koje možete poduzeti da podržite dobro zdravlje. I srećom, svi mogu imati koristi od prave vrste personalizirane rutine vježbanja – bez obzira na spol, godine, fizičku sposobnost ili druge faktore. Iako tjelovježba može pomoći da bolje pripremite svoje tijelo da se nosi sa simptomima alergije, poboljšavajući kardiovaskularno i zdravlje u cijelosti, također je važno zapamtiti da je odnos između alergija i vježbanja individualan i varira od osobe do osobe.

Upoznajte svoje okidače alergija

Sezonske alergije uzrokovane su brojnim okidačima koji mogu različito uticati na svaku osobu. Stoga je liječnik uvijek najpogodniji da ponudi odgovarajuću dijagnozu i odgovori na sva pitanja koja se tiču vježbanja i alergija.
Poznavanje vaših okidača alergija (i kako da njima najbolje upravljate) može vam pomoći u odabiru vrsta vježbi koje su “pogodne za alergije”. Na primjer, ako su vaši okidači uglavnom u zraku (kao što je polen ambrozije), mogli biste uživati ​​u istraživanju nekih statičnih aktivnosti male brzine gdje će manje alergena letjeti prema vašem licu. Ako trava izaziva pojavu alergija tokom sezone polena, možete se odlučiti za vježbe poput plivanja ili vožnje kajakom. Uz malo kreativnosti, postoji mnogo aktivnosti u kojima možete uživati ​​na otvorenom bez ograničenja ili izostavljanja.

Sezonske alergije također mogu izazvati simptome slične astmi, kao što je nedostatak daha, koji su uzrokovani stezanjem disajnih puteva dok udišete alergene. Poznato i kao alergijska astma, ovo stanje se javlja kod otprilike 60% vježbača sa astmom. U slučajevima poput ovog, može biti idealno držati se aktivnosti srednjeg do niskog uticaja koje se fokusiraju na lagane, postepene pokrete, poput brzog hoda, zatim planinarenje, rekreativni biciklizam, pilates ili joga. Snažne vježbe na otvorenom koje uzrokuju teško disanje mogu potencijalno pogoršati simptome tako što će vas jednostavno natjerati da se previše forsirate. Ako sumnjate da imate astmu ili simptome slične astmi u vezi sa vašim alergijama, posavjetujte se sa liječnikom ili alergologom.

Najbolje i najgore doba dana za vježbanje

Također ćete željeti da razmislite o optimalnom vremenu za vježbanje. Obično je najgore doba dana za polen tokom srednjeg do kasnog jutra (uglavnom između 5 i 10 ujutro), nakon što se rosa osuši. Večernji ili ranojutarnji trening može biti dobra opcija za sezonske alergičare, kada rosa smanjuje broj polena.
Uzimanje lijekova za alergije konzistentno i prema uputama, kod pojave prvih simptoma, može pomoći u ublažavanju sezonskih alergija pri vježbanju na otvorenom. Liječnik ili alergolog pomoći će vam da odaberete najbolji antihistaminik koji će podržati vaše željene aktivnosti na otvorenom.

Budite fleksibilni i slušajte svoje tijelo

Najbolje je da ostanete fleksibilni i u skladu sa simptomima koje osjećate prije nego što izađete van na vježbanje. Možete, na primjer, odraditi pola vježbanja u zatvorenom prostoru, a manje napornu polovinu na otvorenom. Sve je u pronalaženju pravih strategija koje će učiniti da vaša rutina vježbanja na otvorenom funkcionira i u danima kada se ne osjećate najbolje zbog simptoma alergije.
Preporučljivo je da se istuširate što je prije moguće nakon vježbanja kako biste eliminirali alergene iz tijela i kose. Pranje odjeće također može pomoći u uklanjanju okidača alergija koji se nakupljaju na tkanini i spriječiti reakciju nakon treninga. Ovo uključuje i temeljito brisanje prostirke ili opreme, ukoliko ste ih koristili.
Ako otkrijete da vam alergije zaista buknu u određenim uslovima, pređite na vježbanje u zatvorenom tih dana. Najbolje je izbjegavati vježbanje na otvorenom ako je razina alergena visoka, ako je vjetrovito ili vas alergije previše muče.

Latest Posts

Raport

spot_img