spot_img

Nedavno objavljeno

Šta je važno znati o medicinski potpomognutoj oplodnji

Temu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji pratili smo mjesecima i ovo je još jedan naš doprinos u boljem informisanju i razumijevanju ove problematike s kojom se u BiH suočava veliki broj parova koji se žele ostvariti kao roditelji.

Potpisivanjem ugovora s privatnim klinikama, kojima će ubuduće uplaćivati novac za biomedicinski potpomognutu oplodnju bez inicijalnog učešća para, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obradovalo je u 2022. mnoge parove koji se bore sa neplodnošću, a imaju pravo na besplatnu vantjelesnu oplodnju.

Nije tajna da svaki četvrti par u BiH ima problem sa začećem. Te su borbe duge, tihe, bolne, ali i veoma finansijski iscrpljujuće, pa se parovi, uz spoznaju da se ne mogu tako lako ostvariti kao roditelji, moraju snalaziti i za novac da bi uopće ušli u proces vantjelesne oplodnje. Neki se zadužuju i podižu kredite u bankama, drugi posuđuju novac od rodbine i prijatelja kako bi pokušali sebi pružiti barem jednu šansu za toliko željeno roditeljstvo. A ta šansa košta mnogo, jer se sve plaća: pregledi i analize, injekcije i lijekovi za stimulaciju i rast jajnih ćelija, aspiracija jajnih ćelija i oplodnja, embriotransfer. Sam proces vantjelesne oplodnje u privatnim klinikama u BiH košta oko 4.500 KM, a injekcije i lijekovi za stimulaciju jajnih ćelija od 1.000 do 3.000 KM, u zavisnosti od toga koliko će vam injekcija biti potrebno s obzirom da su sve terapije individualne. Dodate li tome razne preglede, analize, pretrage te hormone i vitamine koje morate uzimati kako biste tijelo pripremili za embriotransfer i potencijalnu trudnoću, kao i pohranu jajnih ćelija, vantjelesna oplodnja u BiH košta od 7.000 do 10.000 KM.

Prema Zakonu o izmjeni i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (BMPO), usvojenom u Domu naroda Parlamenta FBiH u maju ove godine, refundiranje sredstava za vantjelesnu oplodnju moguće je ostvariti do navršene 42. godine života i to za tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja vantjelesne oplodnje. Istim Zakonom odlučeno je da će refundiranje sredstava u budućnosti vršiti FBiH i to iz sredstava vlastitih proračuna, a putem “Transfera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za financiranje biomedicinski pomognute oplodnje”, koji se doznačava Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, o čemu odluku donosi Vlada FBiH za svaku fiskalnu godinu. Zakon se počinje primjenjivati od 1. januara 2023. godine, a do tada, parovi koji žele ostvariti svoje pravo na besplatnu vantjelesnu oplodnju obraćat će se, kao i dosad, kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja.

Mada je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo prednjačio prema visini iznosa refundiranih sredstava za BMPO svojim osiguranicima, sada su otišli i korak dalje, potpisavši ugovore sa klinikama za IVF (oplodnju in vitro) u KS-u kojima će ubuduće uplaćivati novac za BMPO bez inicijalnog učešća parova. To bi u praksi značilo da parovi neće morati imati unaprijed skupljene hiljade konvertibilnih maraka da bi se uopće upustili u proces BMPO-a, nego da će im ta sredstva odmah osigurati Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Ugovori su potpisani sa sljedećim privatnim zdravstvenim ustanovama: Bahceci Health Services BH, Bona Dea IVF Women Health Center, Zavod za humanu reprodukciju “Dr. Balić”, Korak do života i New Life. “– Cijeneći značaj po naše osiguranike i uvažavajući činjenicu da sve veći broj parova ima problem sa neplodnošću, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je još 2017. godine inicirao donošenje odluke kojom je omogućeno refundiranje troškova za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Odluka je podrazumijevala refundiranje pet pokušaja BMPO-a i to: prvi pokušaj 4.000,00 KM i preostala četiri do 2.000,00 KM. Refundacija se obavljala na način da osiguranici uslugu plate vlastitim sredstvima, a nakon toga kroz podnošenje zahtjeva ista refundiraju.
S obzirom da je Zavod zaključio ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama, nakon sprovedene tenderske procedure, 1. septembra 2022. godine, počinje primjena Odluke o pravu na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom iz 2021. i 2022. godine, što znači da Zavod više neće vršiti refundaciju, već će Komisija koja je formirana pri Zavodu davati saglasnosti i upućivati osiguranike u željenu ustanovu sa kojom je Zavod zaključio ugovore. Zavod će vršiti plaćanje usluga zdravstvenim ustanovama u skladu sa Odlukom o Izmjeni i dopune tarife zdravstvenih usluga u Federaciji BiH broj 02/IV-01-1-1680-1/22 od 28. 04. 2022. godine”, kaže nam direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, Muamer Kosovac.

Zastupnica Lana Prlić o Zakonu o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom donosi svoj pogled u videu u nastavku:

 

Latest Posts

Raport

spot_img