Nedavno objavljeno

Njega kože nakon odmora

Bez obzira koliko odmor trajao, nažalost, stvarnost nas uvijek dočeka na povratku. Želite li izazvati divljenje savršenim tenom i bujnom kosom, morate se pobrinuti da vam kosa i koža što bolje podnesu prelazak s tropske na lokalnu klimu

Ukoliko ste još uvijek na odmoru, te odbrojavate dane do povratka u stvarnost, vodite se ovim malim savjetima kako biste izbjegli oštećenje kože i kose te nakon povratka izgledali najbolje što možete. Znate da obavezno morate nositi UV zaštitu, zar ne? Bez bilo kakvih izgovora, bilo kada? Dermatolozi stalno naglašavaju da je zaštita od sunca obavezna: morate je nanositi u izdašnim količinama, a ne zaboravite ni na šešir. Također preporučuje zaštitu od sunca koja sadrži cink ili titanij jer smanjuju znojenje i čine da izgledate manje ‘masno’, što je, iskreno, loša strana svih preparata za sunčanje.

Limunom protiv mrlja od sunca
Najbolje vrijeme za odlazak kod kozmetičara je zapravo nakon odmora, što je mišljenje američke kozmetičarke poznatih i slavnih Joanne Vargas. Štetan uticaj sunca može prilično upropastiti kožu, stoga Joanna Vargas preporučuje duboko čišćenje pora, iz kojih treba ukloniti zaštitu od sunca, kreme i mrtve ćelije kože. Zatim, treba nanijeti zelenu masku, nakon čega se zaista možete pohvaliti svojim preplanulim licem.

 

Osim uzimanja većih količina tečnosti (jer se više znojite), dermatolozi smatraju da trebate izbjegavati sumnjive preporuke proizvoda za zaštitu od sunca i da se trebate držati svojih proizvoda koje koristite. U suprotnom, koža bi vam mogla stradati. Ponesite isti makeup koji inače koristite na dnevnoj osnovi, te uključite mineralni puder ili BB kremu sa UV zaštitom.
Joanna Vargas također preporučuje dnevnu upotrebu proizvoda s kokosovim ili uljem jojobe jer hidriraju i hrane kožu, dajući joj divan sjaj koji naglašava vaš novi ten! Također smatra da se odmah trebate pozabaviti eventualnim flekama od sunca, koristeći ulje sandalovine i aloe veru. Ukoliko vam ništa od nabrojenog nije pri ruci, Vargas kaže da možete utrljati svjež limun na lice, držati da se upije u roku od 30 minuta, te se umiti. Kiselina iz limuna čini da fleke doslovno izblijede.
Ako ste se zaista brinuli o koži i kosi tokom odmora, te uredno koristili zaštitu od sunca, važno je da im posebnu njegu posvetite i nakon povratka kući. S obzirom da su koža i kosa bili izloženi štetnom UV zračenju, sada se trebaju prilagoditi drugačijim klimatskim uslovima od onih na odmoru, pa bi i njega trebala biti drugačija.

Pet savjeta za njegu kože nakon odmora

Uradite piling: Za lice koristite nježniji piling kako biste skinuli samo one ćelije kože koje su oštećene, isušene ili pigmentirane. Učinak pojačajte upotrebom mekane spužvice, koju ćete koristiti dok se tuširate. Ne trljajte prejako, jer to može dovesti do iritacije i upale. Također, ukoliko je koža crvena usljed opekotina od sunca, ne radite piling dok koža ne zacijeli.

Umirite i hidrirajte kožu: Nanesite hidrirajuću i umirujuću masku koja odlično pripija za dehidriranu kožu i učinite to bar tri puta sedmično. Papirne maske, koje se prije upotrebe čuvaju u frižideru, pomažu da se koža umiri i zategne. Kožu hranite i hidrirajte tokom cijelog dana i noći, koristeći serume i kreme za lice.

Zaštitite kožu: Zaštitu od sunca koristite tokom dana kako biste izbjegli dalja oštećenja. Proizvodi bez mirisa najbolje djelju na iritiranoj koži.

Popravite štetu: Po povratku s odmora odmah se pozabavite bilo kojim znakom pigmentacije, bez obzira da li je riječ o pjegicama, mrljama od sunca ili flekama izazvanim upotrebom određenih proizvoda, čime ćete spriječiti dalju prošaranost kože. Izbjegavajte proizvode za izbjeljivanje kože koji sadrže hidrokinin ili kojičnu kiselinu. Također, odolite iskušenju izbjeljivanja lica i tijela ukoliko vam se vaš novi ten ne sviđa.

Profesionalna njega: Odaberite profesionalni piling lica i tijela, gdje će kozmetičar moći napraviti tretman po mjeri, prilagođen trenutnom stanju kože, fokusirajući se na regije koje zahtijevaju posebnu pažnju.

Latest Posts

Raport

spot_img