Nedavno objavljeno

Sladoled umjesto obroka

Tokom ljetnih vrućina mnogo je onih koji pojedu sladoled umjesto obroka. Da li postupaju ispravno? Može li sladoled zaista zamijeniti kompletan obrok?

Sladoled je hranjiv, ukusan i osvježavajući. Kremasti je bogat hranjivim sastojcima neophodnim za zdravu ishranu, dok je voćni, bez dodanog mlijeka, laganiji i manje kaloričan, bogatiji je vitaminima i mineralima, te se preporučuje djeci. Zamijeniti obrok mliječnim sladoledom može osvježiti i zadovoljiti nepce, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina, a može postati kompletan obrok ako mu dodamo neko sezonsko voće i koji integralni keks. Na taj način unosimo jednaku količinu kalorija kao uobičajenim ručkom, a prednost je što osjećamo sitost bez osjećaja da smo opteretili želudac. Kada se poslije takvog obroka vratimo na posao neće biti uobičajenih pojava pospanosti i nedostatka koncentracije, a ako ga pojedemo nakon fizičke aktivnosti, osjetit ćemo kako smo opet puni energije.

Sladoled za užinu

Ako želite izgubiti na težini, važno je zapamtiti da dnevni unos kalorija nikada ne smije biti manji od 1.200, te ako dnevni obrok zamijenite sladoledom, obavezno pojedite užinu, a za večeru ribu ili komad bijelog mesa, povrće i krišku integralnog hljeba. Nećete narušiti nijedno pravilo uravnotežene ishrane budete li se pridržavali navedenog, s tim da sladoled može zamijeniti obrok najviše dva do tri puta sedmično.
Popodnevna užina je također veoma važan obrok, pogotovo kod dijeta: pomaže da prekinemo dug period između ručka i večere i ne budemo previše gladni kad sjednemo za sto. Važno je da užina bude ukusna, svakog dana drugačija, ne pretjerano obilna, ali nikako ni preskromna. Nutricionisti su izračunali da užina treba pokrivati od 10 do 15 posto dnevnog unosa kalorija, što je od 100 do 250. Za užinu je možda najpraktičniji sendvič sladoled s keksom (najviše ga vole djeca), ali i običan kornet ili sladoled na štapiću. Koji ćete izabrati zavisi od toga koliko kalorija možete sebi dozvoliti i koji sladoled volite. Što se tiče kalorija, na svakom industrijski pakiranom postoji kalorijska vrijednost, a ako ga kupujete u slastičarni, kaloričniji su kremasti s dodatkom čokolade, lješnika, suhog voća i slično, od voćnih.

Kremasti sladoled od 100 grama sadrži: kalcij, vitamine A, B2 i B6, mliječne proteine, fosfor, magnezij, kalij. Ima oko 145 kalorija, a potrošit ćete ih za 15 minuta trčanja, 18 plivanja ili 37 hodanja. Voćni ili sladoled na bazi vode duplo će smanjiti potrebno vrijeme za potrošnju unesenih kalorija.

Ljeti je sladoled i osnovni desert. Dobru večeru ili porodični ručak najviše volimo završiti sladoledom, jer je izbor ogroman, bezbroj je ukusnih i različitih mogućnosti, a priprema i serviranje su jednostavni. Ako je obrok bio bogat i kaloričan, najbolje je pojesti voćni ili sorbe. Ukoliko je obrok bio dijetalni, obogatite ga voćnom salatom s dodatkom sladoleda od vanilije ili sladoled-tortom. Razlog više da obrok završite sladoledom, naročito sorbeom: pojedena iza obroka, ne previše proždrljivo, hladna hrana pospješuje protok krvi kroz želudac, ubrzavajući probavne procese.

Važno je znati

Za zdravo uživanje u sladoledu važno je biti oprezan, umjeren i imati na umu sljedeće: djeci ne treba uskraćivati sladoled, ali on nikada ne smije biti zamjena za obrok; ljeti je najbolje izbjegavati sve vrste sladoleda koji sadrže jaja ili kreme na bazi jaja i vrhnja; sladoled treba kupovati na frekventnim mjestima, sigurnije je da je svjež; sladoled ne smije biti ni premekan ni prečvrst, ako osjetimo kristaliće i peckanje na jeziku, znači da je omjer sastojaka nepravilan ili je sladoled bio više puta odmrzavan i zamrzavan; preintenzivan okus ukazuje na dodavanje umjetnih aroma; sladoled jedite u malim zalogajima, neka se lagano otapaju u ustima kako ne biste izazvali grlobolju ili prehladu; u slastičarnici, svaka posuda sa sladoledom mora imati svoju kašiku za vađenje sladoleda, ne smiju sve zajedno stajati u jednoj posudi s vodom; prostor u kojem je smješten sladoled mora biti zaštićen staklom, a tragovi rastopljenog sladoleda ukazuju na pregrijavanje prostora i nemar prodavača.

Zašto mu ne možemo odoljeti?

Američki naučnici su otkrili da sladoled od vanilije skoro trenutno djeluje na dio mozga za ugodne okuse i izaziva osjećaj sreće. Nije zanemariv podatak da samo jedna kašika sladoleda izaziva osjećaje ugode i sreće, što znači da ne moramo pretjerivati.

 

Latest Posts

Raport

spot_img