Nedavno objavljeno

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Višestruka oskarovka Frances McDormand pridružila se filmašima Ponta Lopud Festivala, kojeg su obilježili brojni zanimljivi događaji.

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog. Šest vrlo uspješnih mladih redateljica i redatelja: Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano s dvojicom oskarovaca imali su priliku razgovarati o procesima stvaranja filma i filmskoj umjetnosti.

Na festivalskom filmskom programu na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan film Zemlja nomada, čija je premijera bila na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Redateljica Chloe Zhao tada je dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

Publiku su pozdravili producent filma Peter Spears i glavna glumica Frances McDormand.

Koje divno mjesto za gledanje filma, pravi ste sretnici! Film koji ćete sad pogledati Zemlja nomada zajednički je moj i Peterov projekt, a najzaslužnija je Chloe Zhao, žena čije sam ime vidjela na špici njezinog drugog filma na Filmskom Festivalu u Torontu. Odmah sam krenula istraživati o njoj i zahvaljujući njoj nastao je ovaj film.“

Kada samo pročitali knjigu Zemlja nomada, Preživjeti Ameriku u 21. stoljeću književnice Jessice Bruder, odmah smo ju poželjeli adaptirati. Chloe Zhao je u tom trenutku upravo počela raditi na scenariju, udružili smo snage i napravili smo ovaj film.“ istaknuo je Peter Spears.

U jutarnjim satima održan je masterclass višestruke oskarovke Frances McDormand uz moderatora redatelja Michela Franca, koji je bio namijenjen glumicama i glumcima iz regije Goranu Bogdanu, Dadi Ćosiću, Anji Matković, Jovani Stojiljković, Pavlu Čemerikiću, Amili Terzimehić, Sari Klimoskoj i Timonu Šturbeju. Zbog iznimno velikog interesa ovom mastreclassu priključili su se i polaznici radionice režije i snimanja te studenti regionalnih akademija. Studenti po prvi put sudjeluju na festivalu, prate predavanja i prikupljaju iskustva i znanje starijih kolega i predavača.

Program Ponta Lopuda ove je godine proširen stručnim programima za snimateljice. Jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji, pa se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om) posebno podupiru hrvatske snimateljice. Za njih je organiziran teoretski i praktični rad s Monikom Lenczewskom, snimateljicom sa sjedištem u SAD-u i Europi, koju je Variety proglasio jednom od 10 najboljih filmskih snimatelja u 2016. godini. Sudionice snimateljskog masterclassa također su redom uspješne snimateljice Maja Radošević, Magdalena Ptiček, Eva Kraljević i Dubravka Kurobasa.

U programu festivala je i film Kupe br.6., dugometražni film Juhe Kuosmanena, finskog redatelja i ovogodišnjeg predavača festivalskih radionica glume i režije. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine i osvojio nagradu Grand Prix, što mu je zajamčilo festivalski uspjeh.

Latest Posts

Raport

spot_img