Nedavno objavljeno

Kako spavati bolje?

Mirno sklopljene oči tokom noći trebale bi se naći na svačijoj listi prioriteta. San je neophodan za normalnu funkciju organizma, a evo kako da sebi obezbijedite dovoljno sati sna i probudite se čili i spremni za nove izazove

San je jako važan za zdravlje. Svako ko je ikad izdržao bez spavanja cijelu noć zna koliko nedostatak sna može uticati na fokusiranje na rad, emocije, motivaciju, koncentraciju… A možda zapravo mnogi od nas ne shvataju koliko znači oporavak mozga i tijela tokom osmosatnog sna. Oporavljaju se i odmaraju mišići, mozak procesuira emocije, smješta ih u sjećanje. “Ustvari, to je jedna od najvažnijih moći sna: ima ogroman utjecaj na proces spoznaje i na raspoloženje”, kaže američki doktor W. Christopher Winter, stručnjak za san i autor knjige The Sleep Solution. U prijevodu to znači da je nemoguće riješiti bilo koji zadatak a da se prethodno dobro ne naspavate.
Problemi sa spavanjem utječu na živote mnogih ljudi. Neki se, što je pogrešno, mire s ovom situacijom i prihvataju je kao dio života, dok drugi tragaju za rješenjem i traže pomoć od zdravstvenih radnika. Današnji način života doprinosi da narušeno spavanje, poput domino-efekta, utječe na sve ostale aspekte zdravlja, dnevnog funkcioniranja i dobrostanja. Spavanje, kao najprirodniji od svih bioloških fenomena, ipak može postati veliki izazov u slučaju kad stvari pođu u pogrešnom smjeru.
Nedavna istraživanja su pokazala da se trećina pacijenata javlja ljekarima primarne zdravstvene zaštite s pritužbom na nesanicu. S povećanjem starosne dobi nesanica postaje sve češća, s najvećom učestalošću kod osoba starijih od 65 godina. Česte su ponovljene posjete ljekarima, jer uzrok nesanice ne mora biti jasno uočljiv, a neki lijekovi daju neželjene efekte i mogu se koristiti samo kratkotrajno. Sve ovo doprinosi izazovima u dijagnosticiranju i tretiranju insomnije.

Melatonin u oralnom spreju

Mnogi koji pate od nesanice često posegnu za suplementima koji sadrže melatonin, hormon sna. Melatonin postoji u tabletama, tabletama za žvakanje, granulama za oralne rastvore, sirupima… MELNOT®, novi Bosnalijekov dodatak prehrani, koji je upravo plasiran na tržište, sadrži melatonin u obliku oralnog spreja, a primjenjuje se lokalno na sluznicu obraza ili pod jezik. Pokazao nam je, barem pri prvim konzumiranjima, značajnu prednost u odnosu na tablete, kapsule i slične suplemente koje uzimamo oralno. Odmah smo željeli saznati kako je moguće da nešto djeluje u 15 minuta. I dobili odgovor: melatonin primijenjen na ovaj način dospijeva direktno u krvotok i djeluje znatno brže od drugih oblika koji se uzimaju na usta, omogućavajući praktičniju primjenu – neposredno pred spavanje.
Sposobnost stvaranja melatonina počinje opadati nakon 45. godine života, što se nastavlja i tokom starosti, te se očekuje da će najviše koristi od uzimanja melatonina imati osobe starije od 50 godina koje imaju probleme sa spavanjem.
Primjena MELNOT® oralnog spreja se preporučuje u sljedećim slučajevima:
Za skraćivanje vremena potrebnog za uspavljivanje
Za ublažavanje problema sa spavanjem u različitim vremenskim zonama prilikom putovanja (jet lag)
Za umanjenje tegoba s usnivanjem usljed promjene ritma spavanja (rad u smjenama i noćni rad).
Primjena je jednostavna, a efekti zadivljujući. Jednim raspršivanjem spreja prije spavanja, unosimo 1 mg melatonina i 50 μg esencijalnog ulja gorke narandže. Time se izbjegava efekt prolaska kroz jetru i osigurava brži početak aktivnosti melatonina. Učinak melatonina pojačava esencijalno ulje gorke narandže koje se tradicionalno koristi za opuštanje i održavanje fizičke dobrobiti.
I naravno, ne zanemarite ono što i sami možete uraditi za sebe. Jednom sedmično pokušajte sljedeće: kad dođete s posla, ostavite sve pametne uređaje (ekrane s plavim svjetlom) po strani i ugasite sva svjetla. Čak i sijalicu vaš mozak može povezivati s dnevnom svjetlošću i tako ostati aktivan do kasno u noć. Kako savjetuje američka naučnica i autorica dr. Bhaswati Bhattacharya: “Neka zvijezde i mjesec budu vaše jedino iskustvo svjetla barem jednom sedmično.” Poslušajmo je.

Latest Posts

Raport

spot_img