Nedavno objavljeno

Osam savjeta za ljepši i ugodniji život

Wellness bez fitnessa, dakle – potpuno opuštanje: nekoliko načina za potpuno blagostanje

Kvalitetno se hraniti, dobro spavati i baviti se sportom, znamo koje su dobre navike, ali ih teško prihvatamo i primjenjujemo. Da li je zaista tačno da zahtijevaju tako veliku žrtvu? Ne, ustvari se radi o tome da je najveća žrtva – promjena ustaljenih navika, a sve ostalo su sitnice, tvrde psiholozi. Kako bismo uspjeli, imajmo na umu da pravila postoje zato da bi se kršila. Primijeniti određena pravila po svaku cijenu, mijenjajući način života na koji smo navikli, pokušaj je unaprijed osuđen na neuspjeh. Osjećat ćemo sve veću odbojnost prema promjenama i poslije prve greške odmah odustati. Zato je važno uskladiti dobre navike s vlastitim potrebama i naučiti ih ponekad i prekršiti bez prevelikog osjećaja krivice.

Pozdravite sunce – jogom

Želite li iz kreveta ustati i dan započeti puni energije, ne obraćajući pažnju na bezbroj obaveza koje vas očekuju, a još biti i u formi, nije potrebno previše se truditi. Samo jednostavna joga vježba koju trebate uraditi ujutro čim se probudite, i to triput. U pitanju je klasičan Pozdrav Suncu: regulira ritam disanja jednostavnim pokretima tijela, što ima višestruku korist. A najprije – smanjivanje nivoa stresa. Stres je smetnja bioritmu svakog organizma, prvo utiče na nivo kortizola: povišen – negativno utiče na duh i tijelo, izaziva “rupe” u pamćenju i stvara uslove za akumuliranje masnoće na području stomaka. Ujutro je nivo kortizola najviši, a Pozdrav Suncu pomaže u uspostavljanju njegove ravnoteže.

Kafa i voda

Nakon zvuka budilnika ustajemo i prvo što činimo je – pravljenje kafe, kako bismo ponovo uspostavili vezu sa stvarnosti. Treba promijeniti ovu naviku, ali nikako odjednom! Počnite sa čašom mlake vode, što je mali ali efikasan trik – blagotvorno utiče na probavu, pripremajući je na unos hrane: hidratizira, čisti i pomaže organizmu da uzbaci toksine nakupljene tokom noći. Još više koristi imat ćete ako vodi dodate kašičicu limunovog soka (unosite C vitamin i minerale) ili kašičicu jabukovog sirćeta (zahvaljujući kaliju izbjegavate zadržavanje tekućine).

Crvena, zelena i žuta na tanjiru

Određene boje godit će oku i podsjetiti vas koliko je važno redovno unositi dovoljne količine voća i povrća. Izaberite sve što je bogato betakarotenom (mrkva, špinat, breskve, kajsije) zbog A vitamina koji je istinski eliksir za ljepotu kože. Rezultati će biti vidljivi već nakon nekoliko sedmica, koža će biti elastičnija i mekša. Nemojte iz ishrane potpuno eliminirati ulje, korisno je za maksimalno iskorištavanje betakarotena iz hrane. Ako želite pobijediti bore, neka u ishrani budu zastupljene namirnice bogate vitaminom C (agrumi, kivi, paprike). Kombinacija A i C vitamina pospješuje prirodno stvaranje kolagena, pomaže da organizam bolje apsorbira vodu iz boljnih namirnica, te je koža vlažnija.

Jedite polako

U borbi s kilogramima važnije je kako jedete od onoga šta jedete. Najgore je, naprimjer, u dva-tri zalogaja i još stojeći pojesti kupovni sendvič. Idealno je svakom obroku posvetiti najmanje 20 minuta, što je vrijeme potrebno da počnemo osjećati sitost, a imat ćemo i osjećaj da smo pojeli pravi obrok, a ne nešto snogu! Rezultat je i manje grickalica između obroka. Važno je svaki zalogaj polako sažvakati kako bismo izbjegli i probleme s probavom. Kako da jedete sporije? Ako je sendvič neizbježan obrok, uz njega popijte dvije čaše vode, u malim gutljajima. A za stolom, pred kompletnim obrokom, trik koji će vas usporiti je da svaki zalogaj podijelite na dva.

Dva litra tekućine dnevno

Dovoljan unos tekućine neće samo smanjiti zadržavanje u organizmu: ako pijete između obroka voda razblažava želučane sokove i pojačava osjećaj sitosti. Pozitivni efekti unosa tekućine bit će izraženiji ako osim obične vode pijete i odgovarajuće čajeve. Čaj od maslačka podstiče čišćenje jetre, od breze i trešnjinih peteljki djeluju diuretski, a od sjemenki komorača smanjuje nadutost. Pravite ih i pijte pojedinačno ili od mješavine biljaka (od jednakih količina različitih sastojaka), a dovoljna je jedna kašičica za jednu šolju.

Polusatna šetnja

Nije potrebno prisiljavati se na velike napore kako biste imali koristi od kretanja. Našem organizmu godit će lagana aerobna aktivnost, pogotovo će pozitivno djelovati na kardiovaskularni sistem. Već nakon mjesec dana, svakodnevna polusatna šetnja poboljšat će cirkulaciju, smanjiti krvni pritisak i nivo holesterola. Tokom žustrije šetnje važno je i isprazniti um, ne misliti na probleme!

Meditacija prije spavanja

Opuštanje i vježbe disanja uslov su kvalitetnog sna i noćnog odmora. Dovoljno je desetak minuta prije odlaska na počinak sjediti na krevetu, opustiti se i jednolično disati. Dubok udah na nos i snažan izdah na usta direktno iz stomaka pomažu da se oslobodite napetosti akumuliranih tokom dana. Osim toga, koncentrirajte se na same sebe, na proživljene emocije i zatim ispraznite um! Meditacija djeluje i na fizičkom nivou, poboljšavajući srčani ritam.

 

Ne spavajte previše

Važno je i koliko spavate, jer previše sati u krevetu može izazvati probleme. Ako duže spavamo nećemo biti odmorniji – nego umorniji. Možda zvuči čudno, ali je tako: sati viška produžavaju samo REM fazu sna, onu tokom koje sanjamo i koja je definirana kao paradoksalno spavanje, sličnije budnom stanju. Stoga je važno ne spavati duže od sedam-osam sati, ako ne želite ustati umorniji nego kada ste krenuli na počinak.

 

Latest Posts

Raport

spot_img