Nedavno objavljeno

Problematična koža nije samo tinejdžerski problem

Imate bore i bubuljice a uveliko ste u četrdesetim? Evo nekoliko savjeta kao i preporuka u rješavanju ovog problema

Na pomen bubuljica, prvo na šta ćete pomisliti jeste doba prvog poljupca ili maturalne zabave. Međutim, vaše lice ispričat će vam drugačiju priču. Istraživanja su pokazala da jedna od dvije odrasle žene ima period izbijanja bubuljica ili akni. Prije nekog vremena je zabilježeno da su četvrtinu posjeta ljekaru činile žene od 35 do 60 godina i to zbog akni. Ali, kako tretirati mitesere i bubuljice bez brige o borama, suhoći kože i pigmentaciji?

PERITE, ALI BEZ TRLJANJA

Kontrolirajte poriv da grubo čistite kožu. Grubo trljanje ili abrazivni čistači poput onih s ljuspicama koštica mogu samo pogoršati akne. Miteseri i bubuljice predstavljaju začepljene pore. Čim se pojavi crvenilo, to je znak upale ispod kože te njeno grubo čišćenje samo izaziva veću reakciju.

Čistite kožu salicilnom kiselinom… Ona otvara pore te uklanja mrtve ćelije s površine kože, tako da se ne stvara sebum koji zatvara pore. Poput aspirina, salicilna kiselina, koja je njegov rođak, ima antiupalno dejstvo te pomaže sprečavanju izlaska bubuljica. Potražite sredstva za pranje lica sa 1% do 2% salicilne kiseline.

… ili antibakterijskim sredstvima za pranje lica Benzoil peroksid ubija bakterije ispod bubuljica, te ima blagi piling učinak koji pomaže u čišćenju pora. NAPOMENA: Benzoil peroksid može kod osoba s osjetljivom kožom stvoriti osjećaj iritacije ili suhoće kože.

Sezonski pristup Kao što mijenjate njegu za čišćenje prema vremenu, ovisno o tome da li je toplije ili vlažnije, isto tako možete mijenjati njegu prema menstrualnom ciklusu. Ako vidite da vam je koža masnija ili se pojavljuju bubuljice sedam dana prije menzesa, koristite blagu njegu sa salicilnom kiselinom jednu sedmicu prije i nekoliko dana poslije ciklusa.

NJEGUJTE KOŽU, ALI ISPRAVNO

Spriječite bubuljice all-over preparatima Nekad tretirate samo nastalu bubuljicu, ne znajući da odmah pored nje ima i sljedeća koja će “iskočiti” za koji dan. Ako vam je linija vilice problematična zona, nanesite losion sa salicilnom kiselinom ili benzoil peroksidom. Također, postoje proizvodi koji čiste pore lipohidroksilnom kiselinom, koja je po dejstvima slična salicilnoj kiselini. Dobro je koristiti i proizvode koji ciljano djeluju, samo vodite računa da ne isušite kožu.

Isprobajte preparate na recept Dok onim dosadnim povremenim bubuljicama ni stručna pomoć nije dovoljna, pokušajte s retinolom, koji pomaže u prevenciji akni, smanjuje tragove poslije akni i umanjuje bore. Dermatolozi obično predlažu nanošenje retinola direktno na očišćenu kožu, ali ako imate problema sa crvenilom ili guljenjem kože, najprije na lice stavite tanki sloj hidratantne kreme. Retinol će djelovati.

Želite hidratantnu njegu koja se ujedno bori protiv bora? Potražite kreme s anti-ageing sastojcima poput hijaluronske kiseline i niacinamina, koji pomažu koži da zadrži vlažnost.

Ne pretjerujte s anti-agingom Mnoge kreme protiv bora formulirane su za starije žene sa suhom kožom. Te kreme načinjene su s više ulja, a ne kako bi kontrolirale masnu kožu. Potražite laganije formule poput seruma, gelova i losiona, a za dublju hidrataciju držite se oil free anti-age krema koje su kreirane za problematičnu kožu ili nježnih glicerinskih krema s ceramidima.

IDITE KORAK DALJE

Spriječite bubuljice Do sada ste naučili da je korištenje krema sa zaštitnim faktorima jednako važno kao i jedenje voća i povrća, ali ni pretjerana upotreba nije dobra. Izlaganje suncu i dejstvu UVA zraka može stvoriti tamne mrlje, što se naziva hiperpigmetacijom. Ako vam je koža osjetljiva na proizvode sa zaštitnim faktorima, probajte one s titanijumom i/ili s cink oksidom, oba stvaraju manje reakcije.

Podloga Puder u prahu sadrži dosta ulja koja pospješuju akne na osjetljivoj koži, te najčešća greška koju žene prave jeste korištenje teških pudera kako bi prikrile bore i bubuljice. Umjesto toga probajte lagane mineralne pudere.

Budite detektiv Ako vam se ne dopadaju podloge na bazi minerala, potražite oil free oznake na etiketama proizvoda koji ne zatvaraju pore. Ovi proizvodi daju osjećaj glatkoće zahvaljujući silikonu, koji fine linije i bore čini manje uočljivim.

Pitanja i odgovori

Kako se akne kod žene od 45 godina mogu razlikovati od onih tinejdžerskih?

  • Sve je posljedica hormona, s tim što se bubuljice kod tinejdžera javljaju obično u T-zoni (čelo, nos, brada) i duž linije kose, dok je kod žena to obično V-zona (linija vilice, brada i donji dio obraza) i gornji dio vrata.

Da li mogu pomoći antibebi pilule?

  • Pilule mogu spriječiti mjesečno hormonalno izbacivanje akni. Uobičajeno je pojavljivanje jedne do dvije akne u području brade u periodu pred menstruaciju. Treba znati da se s početkom uzimanja pilula stanje može pogoršati zbog rada hormona, te postoji mogućnost da iskoči više akni. Savjet je da budete strpljive jer je potrebno vrijeme da bi se vidio napredak.

Šta se dešava u menopauzi?

  • Za neke žene taj period može značiti povratak u tinejdžerske dane. Koža ima manju sposobnost zadržavanja vode, tako da postaje suša. Tijelo prestaje proizvoditi estrogen, zbog čega se više luči masnoća, te se pore začepljuju što dovodi do pojave bubuljica. Koža u tom periodu može biti i masna i suha u isto vrijeme.

Latest Posts

Raport

spot_img