spot_img

ODRŽAN TRANSNACIONALNI SASTANAK PROJEKTA “SPORT! OP!”

Tokom dvodnevne konferencije u Sarajevu, Udruženje “Marathon” Sarajevo ugostilo je evropske partnere  Sport! Op! projekta

Sport! Op! je projekt koji  Udruženje “Marathon”  implementira u saradnji sa europskim i lokalnim partnerima sa ciljem poticanja pozitivnog psiho-fizičkog razvoja djece u riziku kroz sportske aktivnosti, a uz podršku Erasmus+ programa Europske komisije.

Protekla 2 dana, 20. i 21. oktobra, Udruženje “Marathon” je bilo domaćin međunarodnim partnerima iz Belgije, Hrvatske, Španije i Švedske koji su se okupili u svrhu predstavljanja i evaluacije dosadašnje realizacije projekta.

Projekt je u svojoj pilot fazi i do sada je kroz svoje aktivnosti u različitim zemljama učesnicama obuhvatio veliki broj djece koja se smatraju pripadnicima marginaliziranih grupa (djecu niskog socio- ekonomskog statusa, djecu bez roditeljskog staranja i djecu migrante) te ih uključio u organizovane sportske aktivnosti pružajući im mogućnost ravnopravnog i dostojanstvenog učešća u aktivnostima za koje su inače zakinuti kao što su treninzi atletike, hokeja, rukometa, fudbala i klizanja, a koje doprinose pozitivnom razvoju njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, vještina funkcionisanja i rada u timu te fizičkom i emotivnom razvoju.

“Sport utjelovljuje pozitivne vrijednosti koje njegujemo i koje želimo izgraditi u društvu: zdrav i aktivan način života, samopouzdanje, poštovanje drugih, fokus na rezultate, disciplinu, brigu za okoliš i pozitivno razmišljanje. Sport! Op! nam omogućava da djeci bez roditeljskog staranja pružimo jednaku priliku da usvoje vrijednosti uspješnih i sretnih ljudi i da budu dio zdravog i aktivnog društva.” naglasila je Selma Kukić- predstavnica Udruženja “Marathon” .

Učesnici konferencije ponijeli su iz Sarajeva pozitivne utiske i zaključak da su ovakvi sastanci 

neophodni za kvalitetnu razmjenu  iskustava i  ideja te da predstavljaju jedinstvenu priliku da uče jedni od drugih kako bi što efikasnije mijenjali naše okruženje na bolje.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,864LikesLikes
4,937SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno