spot_img

UNICEF isporučio blizu 2 miliona doza lijeka Deksametazon Bosni i Hercegovini

spot_img

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas je dostavio Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine lijek Deksametazon u vrijednosti od jednog miliona USD. Uz danas isporučeni lijek,  u posljednja dva mjeseca, UNICEF je za građane Bosne i Hercegovine donirao PCR testove i lijekove u iznosu od blizu 3 miliona USD.

Lijek Deksametazon će se distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko prema iskazanim potrebama.

Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević, iskazali su i ovom prilikom zahvalnost UNICEF-u na potpori u borbi protiv pandemije COVID-19. “Ministarstvo civilnih poslova, sukladno ovlastima intenzivno radi na osiguranju neophodnih lijekova i medicinskih sredstava za sve žitelje BiH, a suradnja sa međunarodnim organizacijama u tom procesu iznimno je značajna”, navodi se iz Ministarstva.

UNICEF podržava vodeće humanitarne napore u odgovoru na pandemiju COVID-19 te stavlja djecu i njihove porodice na prvo mjesto podržavajući jačanje primarnih zdravstvenih sistema. Od početka pandemije, UNICEF podržava vlasti u planovima pripravnosti kako bi im pomogao u borbi protiv nastale situacije.

>Donacija Deksametazona - unicefUNICEF/Djemidzic

„Pandemija nije gotova i moramo biti spremni za sve buduće scenarije. Drago nam je što danas možemo podržati BiH ovom velikom donacijom Deksametazona, kortikosteroida koji se koristi u liječenju pacijenata sa COVID-19 i lijeka koji je pokazao da utječe na smanjenje smrtnosti kod hospitaliziranih pacijenata sa COVID-19. U sklopu plana pripravnosti, odličnom saradnjom s Ministarstvom civilnih poslova BiH uspjeli smo osigurati ovu veliku donaciju. Pozivam sve građane da se cijepe čim doze postanu dostupne jer je cijepljenje jedini način da se smanje ozbiljne posljedice COVID-19 i jedini način da zaštitimo sebe i svoje najmilije. Niko nije siguran dok svi nismo sigurni.”, rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.  

Od početka pandemije COVID-19, UNICEF u Bosni i Hercegovini surađuje s Ministarstvom civilnih poslova i vlastima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, pružajući podršku u isporuci COVAX cjepiva, pristup mehanizmu  Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACTA), za borbu protiv pandemije, komunikaciji o rizicima i zaštiti, angažmanu u zajednici, dostavljanjem smjernica i osnovnih potrepština zdravstvenim i obrazovnim vlastima, podršci u domeni ponovnog uspostavljanja redovnog programa imunizacije, mentalnog zdravlja i psihosocijalnoj podršci djeci, adolescentima i obiteljima, kao i hitnoj nabavi osobne zaštitne opreme za najizloženiju populaciju. 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,936LikesLikes
4,888SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img