Nedavno objavljeno

MENOPAUZA: Kako očuvati kosu zdravom i jakom?

Za vrijeme menopauze, tijelo prolazi kroz brojne fizičke promjene, a jedna od njih je i gubitak kose

Kod žena koje prolaze kroz menopauzu, uzrok gubitka kose je skoro uvijek povezan sa hormonskim promjenama. Međutim, postoje mnogi drugi faktori koji mogu doprinjeti gubitku kose tokom menopauze. To uključuje izuzetno visok nivo stresa, bolesti ili nedostatka određenih nutrijenata. Dijagnostički testovi krvi koji mogu pomoći da se isključe drugi uzroci gubitka kose uključuju testove štitnjače i/ili kompletnu krvnu sliku.

Gubitak kose može uticati na vaše samopouzdanje i raspoloženje. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti da biste tretirali gubitak kose i poboljšali kvalitet vlasi.

1. Smanjite stres

Važno je da nivoe stresa držite pod kontrolom kako biste spriječili hormonsku neravnotežu. Smanjena proizvodnja estrogena može da utiče na hemiju mozga i izazove promjene raspoloženja, anksioznost i depresiju. Međutim, joga i druge metode relaksacije disanja su posebno efikasne u borbi protiv simptoma menopauze. Redovno vježbanje također može pomoći da se smanji stres.

2. Pokrenite se

Vježbanje je ključna komponenta zdravog načina života. Osjećat ćete se jače i sretnije kada uključite vježbanje u svoju dnevnu rutinu. Također pomaže u sprečavanju nekih drugih simptoma menopauze, uključujući promjene raspoloženja, povećanje tjelesne težine i nesanicu. Svi ovi faktori su važni za održavanje hormonalne ravnoteže, koja promoviše zdrav rast kose.

3. Dobro jedite

Uravnotežena ishrana je najbolja odbrana od gubitka kose. To znači da vaš jelovnik treba sadržavati: voće i povrće, cjelovite žitarice, maslinovo i susamovo ulje. Pijenje zelenog čaja i uzimanje vitamina B6 i dodataka folne kiseline mogu pomoći u obnovi rasta kose. Esencijalne masne kiseline također su važne za zdravlje kose, a nalaze se u lososu, tuni, lanenom ulju, orasima i bademima

4. Važnost hidratacije

Pijte vodu i izbjegavajte sokove, gazirana i druga pića koja sadrže više šećera nego što je tijelu potrebno. Potrebna količina vode varira od osobe do osobe i zavisi od različitih faktora, uključujući cjelokupno zdravlje i intenzitet vježbanja.

 

Prirodna sredstva protiv opadanja kose u menopauzi

Kopriva

Kopriva je od davnina odgovorna za lijepu i zdravu kosu, pa je mnoge žene koriste i tokom menopauze. Njeni listovi su bogati mineralima i vitaminima poput sicilija i željeza. Bilo bi dobro da pijete čaj od koprive i da koristite tinkturu za masiranje tjemena. Možete isprobati i šampon od koprive.

Ulja za zdraviju kosu

Možete isprobati i ulja za rast kose koja se direktno masiraju u vlasište: ricinusovo ulje, kokosovo ulje, čičkovo ulje, maslinovo ulje. Dobro ih umasirajte na čisto tjeme i ostavite oko pola sata. Od velike pomoći će vam biti kapa za tuširanje koja će učiniti da ulja ne isparavaju. Desetak minuta masirajte tjeme, ostavite da upije, a onda isperite šamponom za rast kose!

Maska od kvasca

Za masku od kvasca kažu da je pravo čudo. Lako se pravi: rastvorite med u toplom mlijeku i dodajte kvasac. Ostavite dvadesetak minuta da naraste, a onda dodajte jedno žumance. Sve izmiješajte i dobit ćete masku za rast kose koja će vas oduševiti. Stavite masku na vlažnu, čistu kosu, a onda je zamotajte u kapu za tuširanje, ili stavite kesu, pa peškir. Nek odstoji što duže, oko sat vremena, a onda je dobro isperite.

Potrebna su tri mjeseca kako biste vidjeli značajnu promjenu.

 

Latest Posts

Raport

spot_img