Nedavno objavljeno

GRACIJA PREDSTAVLJA ŽENE NA IZBORIMA: Uvijek može bolje

Sigurno je da nisu jedine, ali kad je riječ o kandidatkinjama na predstojećim izborima, ovo su žene kojima smo mi odlučili ukazati povjerenje i ugostiti ih na našim stranicama: Lana Prlić (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Mirna Savić-Banjac (PDP), Adisa Kokić-Hinović (SDA), Vedrana Vujović (DF), Maja Dragojević-Stojić (SDS) i Mia Karamehić-Abazović (NiP). Za propitivanje njihovih uspjeha i neuspjeha će svakako biti vremena nakon oktobra

Tekst i produkcija Tim Gracije
Snimio Nikola Blagojević / Spektroom
Make up Renata Ponjević
Frizura Nejra Bećirović

 

Pred Opće izbore u BiH, koji će se održati 2. oktobra 2022. godine, donosimo vam priče o ženama koje djeluju unutar različitih stranaka, aktivistički nastrojenim, razboritim i energičnim damama, koje su politiku shvatile na malo drugačiji način od onoga na koji je poimaju generacije političara kod nas. Pomno smo ih birali, vjerujemo da smo pronašli smisao, razgrnuli floskule, tražili od njih da se odrede prema sebi, moći ili nemoći žena.
Kako je u decembru 2021. napisala novinarka Dragana Erjavec, žene su i dalje na marginama političke moći, bez uticaja na formulisanje i provođenje politika. Nijedna žena nikada nije bila članica Predsjedništva BiH, a otkako je prije 28 godina uspostavljena Federacija BiH, na poziciji predsjednice bila je samo jedna žena: Borjana Krišto, od 2007. do 2011. godine. Nijedna vlada u svom punom sazivu nije imala više od dvije ministrice, od ukupno 17 ministarstava. Muškarci su dominirali i kao predsjednici vlada u svim kantonima FBiH, a među 100 kantonalnih ministara bilo je samo osam žena, i to, kako navodi novinarka Erjavec, najčešće u tzv. klasičnim ženskim portfeljima koji se bave stambenim pitanjima, socijalnom i zdravstvenom zaštitom, radom i obrazovanjem.

Nakon formiranja vlasti poslije izbora bit će zanimljivo vidjeti koliko su se stvari promijenile od 2014.
Korišteni podaci Fondacije Friedrich Ebert – sa linka: https://bosnia-and-herzegovina.fes.de/fileadmin/user_upload/documents/infografika_politicka_participacija_2020_5_27.pdf

Godinama upiremo prstom, tražimo odgovore, pozivamo na djelovanje, ali ovaj je put naša odluka bila da vam ponudimo – imena. Žene koje imaju rezultate ili potencijal, ili oboje. Koje misle svojom glavom, propituju odluke svojih stranaka, protive im se kad smatraju da je to potrebno, elokventne su, obrazovane, uspješne, već su dobrano u politici ili tek kreću u poduhvate. Željeli smo ih predstaviti i pokazati da izbora ima, samo treba znati tražiti. Naravno da zadržavamo pravo da promijenimo stav, da kažemo kako smo pogriješili u procjeni – ali, zasad stvari stoje ovako.

Lana Prlić (SDP)
Sabina Ćudić (Naša stranka)
Mirna Savić-Banjac (PDP)
Adisa Kokić-Hinović (SDA)
Vedrana Vujović (DF)
Maja Dragojević- Stojić (SDS)
Mia Karamehić-Abazović (NiP)

Gracija 426, septembar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img