Nedavno objavljeno

MIRNA SAVIĆ-BANJAC

Možda se ne bavite politikom, ali se politika svakako bavi vama. Ovim riječima Mirna Savić-Banjac (41), aktuelna savjetnica gradonačelnika Banjaluke za kulturu i socijalnu politiku, objašnjava svoj poriv da uđe u političku arenu.
Diplomiravši klavir na Noord Nederland Conservatoriumu u Groningenu 2004., magistrirala je u Banjaluci iz oblasti Metodike opšteg muzičkog obrazovanja. Danas radi kao profesorica klavira, ali i kao stalni sudski tumač za holandski jezik, a uza sve komponuje i piše tekstove. I mijenja uvriježenu sliku današnjih učesnica u procesima političkih odlučivanja: “Žena u politici je snažna, odvažna, ne želi da je gledaju kao ženu, nego kao osobu koja obavlja veoma odgovoran posao i dorasla mu je svojim kvalitetima kao osoba, a ne kao žena ili muškarac.”
Tako se Mirna i postavlja od početka svog političkog djelovanja. Vjeruje u kvalitet, u rezultate koje žene ostvaruju i pozitivne primjere. “Prvo kao odbornik u dva mandata, a sada kao savjetnica gradonačelnika, svoj politički uticaj – a ovu riječ biram radije nego riječ moć –koristim za ostvarivanje konkretnih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, tačnije, politiku koju zastupam kao čovjek i profesionalac.”
Za uspješno bavljenje politikom, a Mirna to čini u okviru PDP-a, i uopšte opstanak u ovom vrlo specifičnom okruženju, najvažnija je podrška bliskih osoba, porodice u prvom redu. “Žene možda najčešće moraju birati da li su supruge, majke, žene uspješne u nekoj drugoj profesionalnoj sferi ili žene u politici. Ako žele da balansiraju, a to je jedini ispravan način, život i politika moraju da teku paralelno, a ne da jedno isključuje drugo.”

Bez znanja i vještina bavljenje politikom joj je nezamislivo i samo ovakve kompetencije i priznaje. “Svjesni smo da na političkom nebu postoje i žene i muškarci koji uživaju političku popularnost bez kvalitetne pozadine, ali ne bavimo se njima, govorimo o političkoj sceni kakva treba da nam je imperativ.”
Kaže da možda nije pravi primjer da odgovori na pitanje o tome kako se osjeća kao žena u politici jer je vaspitana i odrasla u porodici gdje se žene ili muškarce nije sputavalo. Gdje su se cijenili rad, trud i napor, a ne spol. “Ključ svega je da našu djecu odgajamo tako da znaju da su svi jednako vrijedni i da će tako steći potrebno samopouzdanje koje će im biti štit od onih koji ih potencijalno gledaju kao manje važne. Tek sa tim prirodnim i iskrenim samopouzdanjem ćemo s vremenom iskorijeniti one koji potcjenjivački gledaju na žene ili bilo koga drugog.”

Najgorim u politici smatra kada u raznim parlamentima pojedinci ne odlučuju glasati prema sopstvenoj savjesti i u skladu s onim za šta su birani, nego nastupaju onako kako im je neko naredio ili u čemu vide svoj lični interes. S druge strane, najbolje iskustvo joj je kad vidi plodove svog rada i inicijativa. “Mali pomaci u društvu pružaju vam dokaz da vaš trud nije uzaludan i da ste na pravom putu”, kaže Mirna.
Kako i u poslu kojim se bavi pažljivo bira saradnike i saradnice, tako i u politici voli pronaći nekog od koga će nešto naučiti. “Volim da čujem savjet, da saslušam ili pitam uspješnu političarku, uvijek ću biti podrška dobrim i boljim od sebe, jer na taj način rastem i ja.”

NAPOMENA: u svakom od tekstova o ženama i izborima naglašavamo i važne informacije o tome koliko i na koji način su žene zastupljene na pozicijama moći:

Učešće žena u nacionalnim parlamentima širom svijeta i u BiH
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img