Nedavno objavljeno

MAJA DRAGOJEVIĆ-STOJIĆ

Prijedorčanka Maja Dragojević-Stojić je doktorica medicine, internistica i kardiologinja, koja je u Beogradu završila sve potrebne specijalizacije, a već 17 godina radi u bolnici “Dr. Mladen Stojanović” u Prijedoru. Autorica je i koautorica mnogih radova iz oblasti kardiologije, te je učestvovala na brojnim stručnim i naučnim skupovima i konferencijama u zemlji i inostranstvu. Članica je Predsjedništva Srspke demokratske stranke i predsjednica Gradskog odbora Srpske demokratske stranke u Prijedoru, te smatra kako je biti žena u politici danas veliki izazov. “Na političkoj sceni u BiH žene ugalvnom služe da se ispoštuje određena kvota na kandidatskim listama, dok najvažnije funkcije uglavnom pripadaju muškarcima. Politička parcipacija žena u politici uvijek je aktuelna tema u našem društvu. Razlog za to uglavnom je konzervatizam društva, te ustaljeno mišljenje da je politika ‘muški posao’, kaže.
Pred žene koje ozbiljno žele da se bave politikom sve navedeno stavlja dodatni teret i obavezu da dokažu da nisu tu samo radi kvote, već zbog kvaliteta. “Nažalost, marginalizacija žena ne dešava se samo u politici, već i u drugim sferama društvenog i javnog života”.

Nismo imale razloga prepustiti muškarcima dominaciju u političkoj sferi, posebno što u regionu ali i širom svijeta postoje sjajni primjeri žena koje veoma uspješno vode države, te se uspješno i argumentovano bore s političkim neistomišljenicima. “U svakom problemu vodim se tezom – DO NAS JE. Žene su dopustile da nas smatraju ‘slabijim polom’ i u politici. Često se povlačimo i ustupamo mjesto muškarcima, vodeći se time da su oni izdržljiviji da prime brojne udarce kojih u politici svakako ima. Tu dolazimo do problema vjere u sebe i vjere u svoje mogućnosti. Žene, prije svega moraju da se izbore u svojim partijama da budu kandidati. Ukoliko žena dobije šansu u svojoj partiji, sigurna sam da će na pravi način to da iskoristi i da će kroz kampanju doći do dobrog rezultata.”
Pitanje o moći žena u politici smatra pogrešnim – jer sve dok ga postavljamo žene smatramo nekim ko vrijedi manje od muškaraca. “I žene kao i muškarci imaju moć u sebi da uspješno vode političke organizacije i svoje ideje sprovode u djelo.” Njezina se moć, koju dosad nije imala prilike realizirati ni na kakvim funkcijama, ogleda u uticaju na promjenu kolektivne svijesti. “Da shvatimo da ovdje može mnogo bolje da se živi i da kao narod zaslužujemo više. To svakodnevno pokušavam istaći i kroz moje političke nastupe i kroz svakodnevne razgovore sa građanima.”
Politika treba formirane i obrazovane osobe, jer njihovo znanje može značajno doprinjeti razvoju politike koju zastupaju. “Vještina da prihvatite i neuspjeh na samom početku, dok se ne formirate kao politička ličnost i dok vas narod ne prepozna svakako je jako važna. Treba biti uporan i dosljedan u svojim principima i idejama. To je ono čime se ja vodim i iskreno vjerujem da sve više ljudi to prepoznaje.”

Maja pitanja koje tište žene smatra još jednom nepravdom društva u kojem živimo i vjeruje kako ne postoji nikakvi razlozi zašto bi žene u bilo kojoj sferi društvenog i javnog života bile na marginama. Njezina snaga da podnese i izbori se s preprekama i predrasudama jer je – žena, demantuje sve one koji sumnjaju u njezine sposobnosti. “Danas je takvih situacija sve manje, gotovo nikako. Nalazim se na čelu političke organizacije kojoj pripadam u svom gradu i na tu poziciju sam izabrana jednoglasno. To mnogo govori. Ako se mi kao žene ne odlučimo razbiti sve predrasude svojim primjerom, onda to niko neće uraditi umjesto nas.” Naravno da postoje i ona loša iskustva koje Maja naziva “valjanje u blatu“. “Kada o sebi morate da čitate i slušate stvari koje nisu ni blizu istine. Vrlo često su to bili jako niski udarci i laži zbog kojih sam bila primorana da idem i na sud, zbog uvrede časti. Također, borba sa raznim klanovima i unutar vaših redova nimalo nije prijatna. Vrlo često zbog svojih stavova niste omiljena ličnost ni kod političkih protivnika, ali ni kod ‘vaših’”. Srećom, tu su i drugačija iskustva, ona svakodnevna. “Ovdje mislim na ljude, moje sugrađane koji mi daju podršku, koji me zaustave u gradu da mi ispričaju svoj problem i kažu da podržavaju ono za šta se borim. To mi daje vjetar u leđa i to je svakako nešto najbolje što politika može da pruži.”
Realna je i kad je riječ o podršci žena unutar različitih stranaka te smatra da je današnje stanje rezultat u velikoj mjeri podijeljenog društva. “Nažalost, mi smo društvo u kojem stranačke boje igraju presudnu ulogu i u tom kontekstu manje je važno da li smo vi i ja žene. Ako nismo u istoj političkoj opciji vaša podrška meni i moja podrška vama je vrlo rijetka. Rivalitet i borba za politički opstanak je ipak mnogo izraženija.”
I Maja je svjesna da je visok procenat nasilja nad ženama u BiH jedan od gorućih problema. “To je nešto o čemu moramo da pričamo i da ohrabrimo sve žene da progovore o tome ako imaju takva iskustva. Kazne moraju biti maksimalne, kako bi tome stali u kraj.”

NAPOMENA: u svakom od tekstova o ženama i izborima naglašavamo i važne informacije o tome koliko i na koji način su žene zastupljene na pozicijama moći:

Stranačka distribucija mandata u vladama i parlamentima viših nivoa vlasti (2014.)

Gracija 426, septembar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img