Nedavno objavljeno

VEDRANA VUJOVIĆ

Nakon studija žurnalistike, Sarajka Vedrana Vujović (28) postala je i magistrica politologije – usmjerenje Upravljanje državom. Od marta prošle do marta ove godine bila je dijelom različitih programa organizacije International Republican Institute, što joj je otvorilo brojne prilike i prakse.
Njezin je stav da se stvari mogu i moraju mijenjati – počevši od sebe i svojim primjerom. Zato je i ušla u politiku. Na Prvom kongresu Demokratske fronte, 2015. godine, izabrana je za najmlađu članicu Glavnog odbora ove stranke, a danas je i članica njenog predsjedništva. Na puno načina, kroz politički i aktivistički angažman, Vedrana mijenja društvo, istovremeno unapređujući sebe kroz domaće i međunarodne seminare i konferencije o mladima, obrazovanju, slobodi medija, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti, medijskoj pismenosti, predizbornim kampanjama te javnim politikama. Alumnista je dvije najveće političke škole u Bosni i Hercegovini: Škole za političke studije Vijeća Evrope u BiH i Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI), kojeg organizira Međunarodni republikanski institut, te je članica njegove globalne mreže Generation Democracy sa sjedištem u Washingtonu, koja okuplja preko 300 mladih ljudi iz cijelog svijeta. Drugu godinu zaredom, u savjetodavnom odboru Generation Democracyja predstavlja regiju Evrope, te je sa još dvoje kolega iz BiH krajem 2020. kreirala podcast “Democracy Fight Club”, gdje se daje prostor mladim ljudima koji se bore za demokratske vrijednosti i ljudska prava u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Recimo i to da volontira u jednoj humanitarnoj organizaciji i da je darovateljica krvi od 18. godine. I jako vjeruje u moć žena, uprkos preprekama na koje nailaze. Misli kako borbu za jednakost i ravnopravnost nismo prepustile, nego da činimo najbolje što možemo da meritokratski i demokratski pravimo bolje društvo. “Moć u politici odražava se kroz državu i predstavnička tijela. Čim imamo pravo glasa i mogućnost glasanja i kandidovanja – ta moć postoji. Stvarna politička moć leži u sposobnosti društva za pozitivne društvene promjene, koje će osigurati ekonomski razvoj i rast životnog standarda, u kojem će žene dati nemjerljiv doprinos i time ostvariti ličnu afirmaciju u društvu.”
Vlastiti politički utjecaj Vedrana koristi za umrežavanje i motivisanje drugih žena i mladih osoba da se uključe u proces odlučivanja. Nastoji, kaže, ličnim primjerom, kroz međustranačku i međunarodnu saradnju, afirmisati prednosti bh. društva i ublažiti političke razlike koje se ispoljavaju kao diskriminacija po bilo kojoj osnovi.
Ako ste principijelna osoba, svjesna je Vedrana, u politici ne postoji instant-uspjeh, već dugotrajna borba. “Potrebno je imati jasan razlog zbog čega ste odabrali politiku, šta želite napraviti, a potom biti odlučan i istrajan u djelovanju. Zvuči apstraktno, ali zaista je tako. Svaka žena kroz političko djelovanje unosi znanje, iskustvo, životnu priču. Sve to treba dodatno da nas osnaži i motiviše da uspijemo u zajedničkoj borbi za bolje društvo.”
Njezina iskustva u radu sa kolegicama iz drugih političkih stranaka potvrđuju da je žena ženi drug i podrška: “Taj momenat izuzetno je važan s obzirom na to da nerijetko budemo u istim situacijama, te da se iskrenim razgovorom i dijeljenjem iskustava, i pored realnih političkih razlika, međusobno osnažujemo i podržavamo.”

Prema postojećoj političkoj situaciji u BiH, žene se trebaju izboriti za svoj politički status, ali retorika zaoštravanja međunacionalnih odnosa stavlja prava žena u drugi plan. “Ako želimo graditi građansku državu i društvo, od posebne je važnosti eliminisanje diskriminacije u svakom obliku i omogućavanje jednakih prilika za sve, a naročito na osnovu rodne pripadnosti.”
Ako uđe u skupštinu Kantona Sarajevo, Vedrana veli da će nastojati da u politički fokus kroz inicijative stavi rješavanje pitanja žena i mladih, posebno iz oblasti socijalne politike, obrazovanja i zapošljavanja, jer: “Krajnje je vrijeme da zajedničkim djelovanjem stvorimo društvo jednakih prilika koje će omogućiti ekonomski rast i progres.”

NAPOMENA: u svakom od tekstova o ženama i izborima naglašavamo i važne informacije o tome koliko i na koji način su žene zastupljene na pozicijama moći:

Zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u
organima javne uprave BiH (2014)
Gracija 426, septembar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img