Nedavno objavljeno

Hoće li mladi u BiH izaći na izbore?

Zašto su važni njihovi glasovi? Zato što trebaju prepoznati one koji će donositi odluke važne za njihovu budućnost. Evo malo statistike koja to zorno ilustruje: od 7497 kandidata koji su bili na izbornim listama prethodnih izbora samo njih 1420 je bilo ispod 30 godina, a samo njih 27 je na kraju izabrano

Promjena uvijek počinje od nas samih – i to treba uvijek napominjati generacijama koje su upravo stasale u ostvaraju po prvi put svoje glasačko pravo. Za generacije koje su rođene 2003. i 2004. – te su napunili 18 godina ove i prošle godine nastupilo je vrijeme promjena – završavaju ili su završili srednju školu, upisuju studije, donose izbor koji će im odrediti dalji pravac života, čine prve korake u karijeri… I shvataju da je jedno od oruđa demokratije njihovo pravo glasa – da 2. oktobra daju i svoj doprinos za budućnost BiH, što će uvelike utjecati i na kvalitet njihovog života, u svakom segmentu, od obrazovanja, zdravstva, poslovnih prilika…

Zašto su važni njihovi glasovi? Zato što trebaju prepoznati one koji će donositi odluke važne za njihovu budućnost. Evo malo statistike koja to zorno ilustruje: od 7497 kandidata koji su bili na izbornim listama prethodnih izbora samo njih 1420 je bilo ispod 30 godina, a samo njih 27 je na kraju izabrano. Političko učešće mladih u BiH je vrlo nisko, a ujedno i  opada jer veliki broj mladih ljudi napušta zemlju i raste njihovo sistemsko nezadovoljstvo. Nedostatak mladih osoba u politici, tamo gdje se donose odluke, ujedno predstavlja i nedostatak sistema da prepozna i odredi prioritete kao i probleme koje treba rješavati a kad je u pitanju upravo ova populacija.

Ovo su stvari koje se uglavnom ne govore u javnom prostoru niti su sadržane u izbornim programima. Ne pričamo ni o tome da ne postoje nikakvi edukacijski sadržaji u školama koji mlade ljude pripremaju upravo za izborni proces, da shvate mehaniku demokratije i da su upravo oni ključni za funkcionisanje demokratskog sistema.

Umjesto toga, konstantno su izloženi narativu podjela, što konsekventno bitno utiče na njihove stavove o tome hoće li ostati ovdje i ulagati u sebe i razvoj BiH ili se spakovati i otići negdje drugo, tražiti sebi bolje prilike za život. Mnoga pitanja za njih su neodgovorena i valja im objasniti važnost izbornog ciklusa i kako da traže prave i kvalitetne poruke koje šalju izborni kandidati.

Gracija je pronašla tri mlade osobe koje nam u nastavku govore o tome zašto žele izaći na izbore i šta to za njih predstavlja.

Mirza Islamagić ima 24 godine i student je Poslovnih i finansijskih studija iz Sarajeva
Anes Mušić, aktivista i student Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić, Mostar
Ella Ljubić, diplomirani profesor sociologije i psihologije i aktivistica za bolju budućnost mladih

Mnoge organizacije puno rade na edukativnim sadržajima razumijevanja izbornog procesa i sve što on donosi nakon što se okonča. Jedan od primjera je prilagođavanje komuniciranja sa mladima na platformama koje su njima najdostupnije i najpopularnije – tako je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u saradnji sa UNFPA ponovno napravila edukativnu platform kroz viber chat, kako bi podržali i potaknuli mlade, posebno one koji će u oktobru prvi put glasati, da izađu na birališta i iskoriste svoje pravo glasa! Ovaj je chat lako pronaći – dovoljno je da se u viber pretraživaču ukuca riječ “IZBORI” i pronaći ćete sve važne informacije na jednom mjestu – od toga kako glasati, do toga kako prepoznati izborne nepravilnosti, kako ih prijaviti, ko su kandidati, koliko je birača…

John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA, podsjeća da je u okviru osnovne misije UNFPA obećano, između ostalog, da će UNFPA voditi računa da je potencijal svake mlade osobe ispunjen. S tim u vezi, učešće u demokratskim procesima i izboru budućih lidera pruža mladima šansu da oblikuju budućnost svog društva i učvrste svoj ulog u njemu. UNFPA potiče sve mlade da izađu na birališta i nastoje izgraditi društvo koje će priznati njihove sposobnosti i iskoristiti vještine i talent koji posjeduju.

Latest Posts

Raport

spot_img