Nedavno objavljeno

SABINA ĆUDIĆ

Biografiju Sabine Ćudić (40) krase detalji poput ovog: učenica Druge gimnazije, dio srednje škole završila je u američkom Idahu, a studij nastavila u Americi pa u Velikoj Britaniji, nekadašnja je najbolja debatantica na svijetu u Karl Popperovom debatnom formatu i članica američkog državnog debatnog tima, predavačica političkih nauka i međunarodnih odnosa na univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju. I što je možda najvažnije za ovaj tekst: veliki je borac za pravdu. Svoju energiju i motivaciju da može i mora bolje je usmjerila u politiku. Već godinama je jedno od najprepoznatljivijih lica Naše stranke, a pažnju medija i javnosti je zaokupila krajem ovog augusta pojavivši se nenadano, sa kolegom i predsjednikom Naše stranke Edinom Fortom, u Ukrajini. Na putu iz ruskom agresijom okovane zemlje – natrag prema BiH je i nastajala ova priča sa Sabinom. Pred izbore, pred novi ključni test za građane i građanke BiH Sabinu pitamo jesu li žene olako prepustile dominaciju muškarcima u politici? “Jesmo, ali prošlo je tek prvo poluvrijeme, naše tek dolazi.”
Elokventna i konkretna, što imamo već godinama priliku čuti u njezinim javnim istupima za govornicom Zastupničkog doma federalnog parlamenta, kaže kako se moć u svim sferama, pa tako i u politici, ne dodjeljuje već osvaja, čega su muškarci svjesniji od žena. “Dok žene očekuju pravičnu raspodjelu zasluga, i odustaju od borbe za pozicije moći jer je najčešće bespošedna, muškarci lakše navigiraju kroz labirinte sistema jer su oni stoljećima kreatori tog labirinta. Moć koju imam, ukoliko je imam, koristim da pričuvam merdevine kojim sam se popela na bilo koju poziciju, te pružim ruku osobi, ženi, koja se penje iza mene.”

Ženama u politici je, nažalost, i najprije potreban jak i izdržljiv želudac. “Na jednom od pregleda, ljekar se našalio i rekao mi: ‘Imam dobru i lošu vijest: loša je da vam je želudac u jako lošem stanju, a dobra je da vam je štitna prebacila sav stres na želudac, te je ona u odličnom stanju’. Drugim riječima, žene imaju sve predispozicije da budu fantastične političarke, ali nas ponekad izda želudac koji ne može da trpi sve ono čemu u hodnicima parlamenata, vlada, sudova, svjedočimo. I naravno, ne radi se samo o ženama u politici. Kod žena koje poznajem, iznad svega se divim znanju, strpljenju, te tvrdoglavoj istrajnosti.”
Uz bavljenje ovakvom vrstom posla često ide i osjećaj krivnje, kod Sabine je to posebno izraženo kad su u pitanju važni porodični trenuci ili neke druge prigode. “Osjećaj krivnje i tuge što danas nisam bila u Sarajevu za prvi dan škole mog sina, jer se vraćam s puta, iz Ukrajine, osjećaj krivice kada sedam dana nakon poroda odete na posao ili osjećaj krivice kada ne odete na posao. Poniženja, seksualna uznemiravanja, zlostavljanja, nasilje, koje u ogromnoj većini slučajeva doživljavaju žene, i pri tom smo najčešće naučene da o tome šutimo.”

Uz sve dosadašnje inicijative i zakonska rješenja Sabina je spremna za nastavak političkog “popravljanja sistema”. Pitamo je šta je ženama danas gorući problem, kakvu strategiju trebamo? “Da bi djevojčice i žene u BiH živjele svoj puni potencijal potrebna su tri nivoa podrške: pristup kvalitetnom obrazovanju kada su djevojčice, pristup i finansiranje kvalitetnog predškolskog obrazovanja i produženog boravka za njihovu djecu od čega imaju korist kako dijete tako i čitava porodica, zatim ravnopravan pristup zapošljavanju uz poštivanje svih zagarantovanih prava, a u kasnijoj dobi potrebna je sistemska podrška za brigu o starim i iznemoglim roditeljima kako taj teret ne bi pao na ženu, kako statistike pokazuju da se to najčešće dešava.”
Ponosno nabraja dosadašnja postignuća kroz vlastito ali i djelovanje svojih kolegica i kolega: osigurano subvencioniranje predškolskog obrazovanja u Sarajevu, ukinute liste čekanja za predškolske ustanove, rad na osiguranju sufinansiranja i produženog boravka, osigurane jednake porodiljske naknade u iznosu od 1000KM za zaposlene i nezaposlene porodilje – ovo je, napominje, politika za koju se borila čitav mandat. “Borila sam se za širi spektar prava za porodice u Zakonu o zaštiti porodica sa djecom, borimo se za jednako finansiranje muškog i ženskog sporta, radili smo na izmjenama Krivičnog zakona. I vjerujem da smo tek na početku.”

NAPOMENA: u svakom od tekstova o ženama i izborima naglašavamo i važne informacije o tome koliko i na koji način su žene zastupljene na pozicijama moći:

 

Korišteni podaci Fondacije Friedrich Ebert – sa linka: https://bosnia-and-herzegovina.fes.de/fileadmin/user_upload/documents/infografika_politicka_participacija_2020_5_27.pdf

 

Gracija 426, septembar 2022.

 

Latest Posts

Raport

spot_img