spot_img

Nedavno objavljeno

Njega kose ljeti

Ljeto je stiglo, a to znači i da će vaša kosa izložena brojnim iskušenjima. Počnite brinuti o njoj jer je jednako osjetljiva kao i vaša koža. Zato, prije nego nemarno izložite kosu štetnom suncu i morskoj soli, pročitajte sljedeće upute

Ljeti mnogo vremena posvećujemo koži, mažemo je zaštitnim faktorima i kremama, a pritom zaboravljamo da opasne sunčeve zrake štete i kosi. Sunce, vlaga, morska sol i hlor bazena čine kosu suhom, ispucalom i bez sjaja. Ukoliko želite da vam kosa blista tokom ljeta, a i poslije, morate joj posvetiti malo više pažnje.

Redovno kod frizera

Ovaj savjet pročitali smo mnogo puta, i znamo da je važan, ali ga se ne pridržavamo. Žene vole dugu kosu i zato godinama izbjegavaju frizera. Posljedice toga su velike. Kosa nakon svih tih mjeseci, pa čak i godina, zaista izgleda ispucala, stara i užasna. Zato, uzmite kalendar i svaki mjesec bilježite odlazak kod frizera. Mjesečno šišanje pospješuje rast kose, a sprečava nastanak ispucalih vrhova. I ukoliko ne volite frizerske salone, onda to možete učiniti i sami, ili kod prijateljice, jer ovoga ljeta sve što je neravno je “in”. Dovoljno je svaki mjesec da se malo ošišate, kosa će ostati duga, a zdrava. Ovo više nije savjet, već obaveza!

Vlažnost kose

Tokom ljeta kosi je potrebno mnogo vlage. Ulja i serumi ne daju kosi vlagu, već je hrane i daju sjaj, ali kokosovo ulje i ulje jojobe su izuzeci i idealni su za ljetne dane. Naročitu pažnju posvetite ofarbanoj kosi jer sunce će dodatno isušiti već oštećene vrhove. Koristite mnogo regeneratora, a neka farbanje i pramenovi pričekaju hladnije dane. Regenerator možete nanijeti i kada ulazite u bazen ili more. Proizvodi koji sadrže lavandu, ružmarin, mentu, aloe veru ili vitamin E zadržat će vlažnost kose.

Ne perite kosu svaki dan

Ljeti zbog vrućine i znoja peremo kosu svaki dan. Međutim, svakodnevno korištenje šampona nije dobro za prirodnu vlažnost kose. Kosu perite svaki drugi dan i koristite blaže šampone s dosta proteina, ili jednostavno samo vodu. Ukoliko vam je kosa prljava onda koristite bebi puder, koji će joj dati svježinu. Na dlanove stavite malo pudera, protrljajte kosu, dobro iščešljajte i izgledat ćete kao da ste upravo izašli iz kade.

Recite ne fenu!

Tokom ljetnih vrućina fen vam zaista nije potreban. Neka se kosa ovog ljeta odmori, bez fena, uvijača, pegli i ostalih sprava koje dodatno osušuju kosu. Ne koristite čak ni peškir, jer njegovim trljanjem oštećujete kosu, te sačekajte da se kosa osuši da biste je počešljali. Ako želite da vam je kosa valovita, zavežite je mokru u rep i pustite da se tako suši. Kada je pustite, bit će lepršava i lagano valovita. Ne perite kosu navečer, već je operite u rana topla jutra, i svježi započnite dan bez lakova, gelova i pjena.

Kratka frizura ili rep?

Najbolje bi bilo da ljeti imate kratku frizuru. Tako vam neće biti vruće, lako ćete je održavati, brzo će se sušiti, a vi ćete se osjećati lepršavije i lakše. Ali šta sve žene nisu spremne uraditi za ljepotu, pa i znojiti se pod teškom i dugom kosom. Zato se potrudite da kosu vežete u lagani rep, jer time ćete je manje izložiti suncu i izbjeći znojenje. Ali ne prečvrsto, jer kosa može ispucati, a vi dobiti glavobolju. Gumice za kosu trebaju biti kvalitetne i mekane.

Zaštitite glavu

Prije nego što krenete na plažu ili u grad, ne zaboravite zaštiti glavu. Dugosatno izležavanje na plaži može imati fatalne posljedice. Kosa će vam biti ispucala i suha, a tjeme crveno. Da, i tjeme može izgorjeti i zato se pobrinite da na glavi uvijek imate nešto – kapu, šešir ili maramu. Moderni kačketi, koji ne pokrivaju tjeme, već samo lice, mogu biti veoma opasni. Naime, izgorjelo tjeme je neugodno, jako svrbi i uzrokuje perut. Birajte lagane šešire pod kojima se kosa neće znojiti i bit će u stanju da diše. Možete koristiti laganu maramu, koja će kosu štititi i od prljavštine. A ne samo to, zaštita na glavi štiti od sunčanice i vrtoglavica. Za kosu koristite proizvode koji sadrže zaštitni faktor.

Ne alkoholu!

Alkohol nije dobar ni na kosi. Ne stavljajte proizvode i maske koje ga sadrže. Upotreba alkohola tokom ljeta oštetit će korijen kose i isušiti je. Alkohol stvara dehidraciju, i zbog toga oduzima kosi vlagu i čini je suhom. Također, sok od limuna dodatno isušuje kosu – ne stavljajte ga ako izlazite na sunce. I ne zaboravite unutrašnju njegu: alkohol i cigarete štete i vašoj kosi i zato je vrijeme da ih se riješite. Jedite puno svježeg voća i povrća, zbog svoje kose i zbog svog tijela.

I opet ta voda!

Stalno nam pričaju o vodi. Ali voda zaista jeste esencija života i dobra je za sve dijelove tijela, pa čak i za kosu. Vodom tjeramo tvari koje štete kosi, a kosa zbog velikog unosa vode izgleda sjajnije i lepršavije. Pijte hladnu vodu, i tuširajte se hladnom vodom. Hladna voda dobra je za cirkulaciju, ali i za kosu. I prije nego što uđete u more ili bazen pokvasite kosu pitkom vodom jer će tako upiti manje hlora ili morske soli.

Latest Posts

Raport

spot_img