Nedavno objavljeno

Zimski dani su vrijeme da se obrati pažnja na imunitet

Hladni zimski dani po običaju sa sobom nose virusne infekcije, naročito infekcije dišnih puteva. Manjak fizičke aktivnosti, boravak u zatvorenim prostorima, nepravilna prehrana i stres uveliko utiču na slabljenje imunološkog sistema, a jak imunitet osnovni je preduslov da ostanete zdravi. Narušavanje ravnoteže u našem organizmu vanjskim patogenima kao što su virusi i bakterije je nemoguće ako imamo jak i zdrav imuni sistem.

Uravnotežena prehrana je ključna za zdrav imunitet i prevenciju bolesti. Bitno je unositi dosta voća i povrća koje samo po sebi obiluje vitaminima i mineralima, te dosta mliječnih proizvoda dobivenih fermentacijom. Na unos tekućine potrebno je obratiti posebnu pažnju, prije svega na unos vode i prirodnih sokova, a na spisku su uvijek neizostavni biljni čajevi kao blagodeti koje nam je dala priroda gdje ne možemo a da ne dodamo i med. Potrebno je da obroci uvijek budu raspoređeni u količinski manje porcije a češće, i nikako ne zaboravite na dobar i kvalitetan san, te svakodnevnu fizičku aktivnost.

No, zimi pored svih naših napora da održimo zdravlje na visokom nivou, sačuvamo imuni sistem od uzročnika gripe i prehlade, desi se da počnemo kihati, šmrcati, kašljati i sve to uz povišenu temperaturu. Ljudski organizam ima sopstveni mehanizam odbrane – imunitet, koji uglavnom sam može da se izbori protiv uzročnika prehlade i gripa. Međutim, zbog psihičkog stresa, neredovne ishrane, kao i nedostatka fizičke aktivnosti, ponekad naš organizam u tu borbu ulazi s oslabljenim imunitetom. Otprilike polovina populacije prehladi se jednom godišnje.

Pored prirodnih načina za jačanje imunološkog sistema, uvijek dobro dođu i dodaci prehrani u vidu suplementa kakav je recimo Oligogal®  Zn.  Mineral cink (Zn) se prirodno nalazi u tijelu odraslog čoveka i to u količini od oko 2g i ovaj mineral je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Cink je neophodan za ćelijsku diobu, pravilnu funkciju ćelijskih membrana, rast tkiva i sintezu genetskog materijala. Cink se smatra stimulatorom imuniteta. Učestvuje u stvaranju vezivnog tkiva, noktiju, kose i kože i važan je za pravilan rad znojnih žlijezda. Dodatak ishrani Oligogal® Zn sa vitaminom C sadrži 15 mg cinka i 60 mg vitamina C po kapsuli. Cink i vitamin C udruženim dejstvom omogućavaju “duplu zaštitu” organizma i imaju sinergistički efekat. Vitamin C je neophodan za održavanje ćelijske otpornosti, a cink za stvaranje antitijela. Prirodne odbrambene snage organizma ispoljavaju svoj pun protektivni efekat kod optimalnih nivoa cinka i vitamina C u organizmu. Sam preparat Oligogal® Zn sa vitaminom C doprinosi: normalnoj funkciji imunog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti, održanju zdravlja kože, kose i noktiju, a dovoljna je 1 kapsula dnevno da podmiri dnevne potrebe organizma i nadoknadi njihov nedostatak. Portfolio Oligogal proizvoda je veliki, pa ih u apotekama možete pronaći i sa magnezijumom, željezom, selenom i hromom.

Šta uraditi ako se simptomi gripe i prehlade ipak pojave?

Ono što je sigurno – kad krene šmrcanje, kašljanje i bol u sinusima najbolje je da se uzme kombinacija supstanci pseudoefedrina, koji smanjuje zapušenost nosa, i ibuprofena koji djeluje protiv temperature i bolova. Takav jedan preparat je Defrinol® forte, prva jedinstvena i snažna kombinacija ibuprofena (400mg) i pseudoefedrina (60mg) koji je registrovan za simptomatsku terapiju prehlade i gripe i terapiju sinuzitisa. Ibuprofen djeluje analgetski, antiinflamatorno i antipiretski, dok je pseudoefedrin dekongestiv – dovodi do sužavanja krvnih sudova u sluznici nosa i tako omogućava bolju prohodnost nosa.

Ovaj preparat ima prednost u odnosu na lokalne vazokonstriktore, jer ne izaziva ponovnu kongestiju nosa nakon prestanka primjene preparata i ne dovode do tahifileksije. Također, bitno je napomenuti da ne uspavljuje, ne utiče na psihomotorne sposobnosti i ne stupa u interakciju sa antibioticima.

Nadamo se da ćete tokom cijele zime zdravi uživati u snježnoj idili prateći gore navedene savjete. Zasigurno najbolji izbor kada je u pitanju očuvanje zdravlja je priroda, ali dodaci prehrani i suplementi koje možete pronaći u apotekama su itekako dobra rješenja kada virusi napadnu. Radite na prevenciji i brinite o svom zdravlju svaki dan jer sami sebi ste najbolji prijatelji.

Latest Posts

Raport

spot_img