spot_img

MKF Partner nagrađuje eko poslovanje

Do 30.9. otvoren konkurs za mikro i mala preduzeća koja čuvaju okoliš

Ekološki prihvatljivo i održivo poslovanje, kojim se sprečava zagađenje okoliša i utjecaj na klimatske promjene, osnovni je preduslov budućeg zelenog ekonomskog razvoja. Eko (zeleno) poslovanje sastavni je dio Evropskog zelenog plana, odnosno aktuelne strategije rasta kojom se sve zemlje Starog kontinenta žele usmjeriti ka transformaciji u klimatski neutralno, pravedno i prosperitetno društvo s modernom, resursno učinkovitom i konkurentnom privredom.

Kako bi podržao ovu transformaciju u našoj zemlji, MKF Partner pokreće društveno odgovoran projekat „Budi neko, posluj eko!“ kojim će stimulisati pozitivne prakse ekološkog i održivog poslovanja mikro i malih preduzeća. Naime, već od danas pa do kraja septembra, svi vlasnici malih i mikro biznisa koji djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine, a registrovani su za proizvodnu, uslužnu, poljoprivrednu i prerađivačku djelatnosti, svoje pozitivne prakse brige o očuvanju okoliša mogu prijaviti za nagradno takmičenje u okviru ovog projekta.

“Cilj ovog projekta je promovisanje zaštite životne okoline, gdje želimo podržati one savjesne privrednike koji već primjenjuju neke od pozitivnih eko praksi, nagraditi ih za odgovoran odnos prema prirodi, ali ujedno i stimulisati ih da takav odnos prema okolišu razvijaju i dalje. Svakako, želja nam je da što više malih i mikro kompanija u poslovanje uvodi mjere zaštite okoliša i održivosti, te se nadamo da će ovaj projekat potaknuti i druge da posluju po eko principima”, kazala je Selma Jahić, direktorica sektora podrške MKF Partner.

U okviru projekta “Budi neko, posluj eko!” MKF Partner će pružiti direktnu finansijsku pomoć malim i mikropoduzetnicima u održanju i razvijanju svojih naprednih eko biznis ideja i praksi. Naime, sa opisom dobrih praksi, odnosno prezentacijom načina na koji su aktivno uključeni u rješavanje ekoloških problema i zaštite okoliša, bilo da je riječ o uređenju zelenih površina, smanjenju otpada ili upravljanju otpadom kroz provođenje specifičnih akcija, recikliranju, ili pak načinima kako praktikuju ekološki prihvatljivo i održivo poslovanje korištenjem obnovljivih izvora energije i eko sirovine, firme se mogu prijaviti na e-mail eko@partner.ba. U prezentaciji, osim aktivnosti zaštite okoliša koje već provode u poslovanju, sve firme koje apliciraju trebaju navesti i svoje buduće korake koje namjeravaju napraviti ka smanjenju utjecaja na okoliš.

Na osnovu komisijske procjene, Partner MKF će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirane firme, u iznosu od 5.000 KM za prvo mjesto, 3.000 KM za drugo, dok će trećeplasirana firma biti stimulisana sa 1.000 KM. Jedan od osnovih uslova je da će svaka on njih trebati predočiti dokaz da je sredstva namijenila za realizaciju projekata zaštite životne sredine, dok će utrošak biti kontrolisan od strane Fondacije.

Podsjećamo, Partner mikrokreditna fondacija pruža usluge mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini već 24 godine. Vodeći se misijom pružanja finansijskih usluga ekonomski aktivnoj populaciji koja ima otežan, ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja, direktno pomaže samozapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta. Kao neprofitna organizacija sav višak prihoda nad rashodima MKF Partner usmjerava u plasiranje novih mikrokredita u Bosni i Hercegovini kojima se stimuliše finansijska uključenost svih građana, a time i ekonomski razvoj zemlje.

Više informacija o projektu i načinu učešća potražite na web stranici i društvenim mrežama MKF Partner.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,862LikesLikes
4,937SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno