Švedski pužići sa cimetom – kanelbullar

Vrlo lagane za napraviti, a ako uspiju dočekati, možete u njima uživati i sutradan.

Nedavno objavljeno

POTREBNO: za tijesto: 25 gr svježe germe, 75 gr putera, 2 ½ dl mlijeka, ½ šolje šećera, malo soli, 700 gr brašna; za fil: 50 gr putera,½ šolje žutog šećera, 1 kašika cimeta; za premazivanje: 1 jaje

PRIPREMA: Izmrviti germu i razmutiti je u toplom mlijeku. Dodati puter, šećer, so i na kraju brašno. Umijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti da naraste (oko 45 minuta). Pjenasto umutiti puter, dodati mu šećer i na kraju cimet. Zagrijte rernu na 225°C. Razvijte tijesto u pravougaonik, premažite ga filom i uvite u rolat. Sijecite kolutiće, širine otprilike 1-2 cm i redajte ih na pleh obložen pak papirom. Ostavite pužiće da narastu oko pola sata. Premažite ih jajetom i peci oko 15 minuta.

Pročitaj još
Related

Kampanja „Kojeg je roda Ustav?“ privukla pažnju javnosti na društvenim mrežama

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ pokrenula je promotivnu kampanju...

Špageti s pestom od potočarke

POTREBNO: 1 svežanj potočarke, 2 kašike preprženih pinjola, kora jednog limuna, 1 česno...

Salata bez salate

Salata nas uvijek asocira na zelenu salatu. Ukoliko je...