Nedavno objavljeno

Napredak u rehabilitaciji povreda kičmene moždine

Stimulacija vagusnog živca pokazuje obećavajuće rezultate u rehabilitaciji povreda kičmene moždine

Pionirski istraživački projekt vezan za rehabilitaciju povreda kičmene moždine, koji podržava Fondacija Wings for Life, predstavio je izuzetan napredak.

Predvođen stručnjacima s Univerziteta Teksas u Dallasu, projekt je ušao u klinička ispitivanja, uvodeći transformativnu tehnologiju koja će unijeti revoluciju u liječenje pacijenata s povredama kičmene moždine.

Poznata gaming zvijezda, David “GrandPOOBear Hunt”, nedavno je posjetio pomenuti univerzitet kako bi iz prve ruke iskusio revolucionarne rezultate. Istraživanje se fokusira na električnu stimulaciju vagusnog živca poznatog kao “super živac” tijela, s ciljem poboljšanja rezultata konvencionalne rehabilitacije.

“Povrede kičmene moždine uzrokuju teške invalidnosti. Uz stimulaciju vagusa nastojimo stvoriti nove neuronske veze i obnoviti nezavisnost onih koje su pogođene”, izjavio je dr. Michael Kilgard, izvršni diretkor i glavni naučni službenik u UT Dallas Biomedical Device Centru.

Michael Darrow sa kolegom  // Karlo Ramos / Red Bull Content Pool //

Kliničko ispitivanje uključuje implantiranje malog čipa u vrat, koji šalje elektronske impulse u mozak preko vagusnog živca. Vremenom mozak ‘uči’ da modificira svoje krugove, što dovodi do toga da živčane ćelije oslobađaju neurotransmitere i ponovo se povezuju. Zanimljivo je da se početna poboljšanja mogu vidjeti nakon samo sedam dana, dok nakon toga slijedi kontinuirani napredak.

Profesionalni gamer GrandPOOBear, koji se i sam mjesecima oporavljao od povrede kičmene moždine zadobijene u nesreći na snowboardu, bio je oduševljen kada je saznao da su neki od zadataka stimulacije vagusa uključivali igranje pažljivo razvijenih video igara koristeći kontrolere dizajnirane da unaprijede funkciju ruke.

Kada su mu pokazani snimci poboljšanja kod pacijenata nakon određenog vremena, gamer je bio potpuno iznenađen, posebno jer je ranije vjerovao da su takvi rezultati još uvijek daleko u budućnosti naučnog istraživanja.

“Oduševilo me to što smo tako blizu. Danas sam vidio ljude koji su nakon 30 sesija imali drastično drugačije pokrete ruku. To je samo nakon mjesec dana rada s ovim implantatom. Zamislite koliko daleko bi ovo moglo otići. Veoma sam uzbuđen”, rekao je on.

Dr. Michael Kilgard pokazuje Davidu “GrandPooBear” Hunt čip // Foreword Films / Red Bull Content Pool //

Značaj projekta stimulacije vagusa proteže se dalje od poboljšanja motoričke funkcije. Nakon što su u prethodnim eksperimentima vidjeli da stimulacija vagusa može utrostručiti broj neurona u mozgu koji kontrolišu ruke, Kilgard i njegov tim imaju cilj ne samo da poboljšaju funkciju ruke i noge, nego i fine motoričke vještine. Mnogi pacijenti navode da bi vraćanje jednostavne mogućnosti otvaranja boce vode ili osjećaja da ih član porodice drži za ruku značajno poboljšalo njihov život.

Projekt već pokazuje obećavajuće rezultate u poboljšanju života učesnika kliničkog ispitivanja, a postoji i optimizam da bi, uz adekvatno finansiranje istraživanja i ispitivanja, liječenje povreda kičmene moždine moglo biti široko dostupno u roku od samo pet godina. Tim je prilagodio tehnologiju tako da bude mala i dovoljno jeftina da je pacijenti mogu koristiti kod kuće, što bi još više povećalo njenu dostupnost i potencijalni utjecaj.

Dr. Michael Kilgard i David “GrandPooBear” Hunt // Foreword Films / Red Bull Content Pool //

Svake godine se zabilježi oko 250.000 novih slučajeva povreda kičmene moždine, što naglašava hitnu potrebu za inovativnim tretmanima. Fondacija Wings for Life je dugo na čelu podrške revolucionarnim istraživačkim inicijativama i kliničkim ispitivanjima na globalnom nivou. Ova stalna posvećenost pokazuje odlučnost fondacije u traženju lijeka. Nedavni iskoraci napravljeni u projektu stimulacije vagusa ilustruju potencijal za njegovo široko usvajanje u liječenju povreda kičmene moždine.

GrandPOOBear poziva na učešće u predstojećoj utrci Wings for Life World Run, primarnom događaju za prikupljanje sredstava namijenjenih istraživanju kičmene moždine.

“Ove godine ću ponovo biti uključen u Wings for Life World Run i zaista ohrabrujem sve ostale da se pridruže. Osjećaj je prelijep, bilo da trčite, krećete se u invalidskim kolicima ili hodate, jer vaša startnina ide na mjesta poput ovog nevjerovatnog istraživačkog centra u Teksasu. Drugim riječima, kada više ljudi učestvuje, više istraživanja se može finansirati. Vašim učešćem dajete ozbiljan doprinos liječenju povreda kičmene moždine”, dodao je poznati gamer.

Wings for Life World Run je globalni fenomen, koji se odvija istovremeno na više lokacija širom svijeta. Od amaterskih entuzijasta do iskusnih profesionalnih sportista, učesnici svih nivoa su dobrodošli da se pridruže događaju. Za razliku od tradicionalnih utrka gdje je krajnji cilj biti pobjednik, poenta ove utrke je kolektivno iskustvo trčanja za isti cilj. Trideset minuta nakon starta, u potjeru za učesnicima kreće virtuelni ili pravi Catcher Car automobil, koji postepeno pretiče učesnike. Naglasak nije na brzini ili pređenoj udaljenosti, nego na drugarstvu i duhu učestvovanja. Pored toga, svaka startnina i donacija direktno doprinose istraživanju kičmene moždine, čineći da svaki korak bude značajan doprinos ključnom cilju.

U ranijim izdanjima utrke Wings for Life World Run registrovalo se ukupno 1.293.716 učesnika iz 195 država, a trčalo se na svih sedam kontinenata. Dosad je prikupljeno 43,8 miliona eura u svrhu pronalaska lijeka za povrede kičmene moždine.

Jedanaesto izdanje Wings for Life World Run utrke zakazano je za nedjelju 5. maj ove godine, a kao što je bilo i ranije, trčat će se i u Bosni i Hercegovini. Upute za registraciju i više informacija o utrci možete pronaći ovdje, a više informacija o samoj Fondaciji Wings for Life i njenoj misiji ovdje.

Latest Posts

Raport

spot_img