spot_img

Nedavno objavljeno

Dr. Azra Sadiković brine o zdravlju žena uz najnapredniju robotsku tehnologiju

Ova rođena Travničanka sa adresom u Americi posvetila se karijeri u ginekologiji te minimalno invazivnim hirurškim tehnikama, uključujući laparoskopiju i robotsku hirurgiju asistiranu uz pomoć robotske tehnologije. Danas radi u Rush University Medical Centeru u Chicagu i svim srcem želi da ponudi stečena znanja i vještine kako bi doprinijela napretku medicinskih nauka u domovini

Napisala Mila Durić

Da ginekologija nije samo profesija, već i životna misija koja zahtijeva strast, predanost i kontinuirano učenje svjedoči doktorica medicine Azra Sadiković, ginekologinja specijalizirana za minimalno invazivnu hirurgiju koja živi, radi i niže uspjehe u Sjedinjenim Američkim Državama. “Uvijek sam bila inspirisana pružanjem najbolje zdravstvene skrbi ženama”, otkriva u razgovoru za Graciju.

Rođena i odrasla u Travniku, u medicinskom okruženju i uz oca ginekologa, od rane dobi bila je izložena svijetu medicine. Nakon završetka srednje škole u Travniku, upisala je Medicinski fakultet u Sarajevu, ali je rat promijenio njen put. “Nisam mogla ni pretpostaviti da život ima drugačije planove”, prisjeća se dr. Sadiković.

Dr. Azra Sadiković

Nastavila je svoje obrazovanje u Hrvatskoj, a nakon toga je specijalizirala ginekologiju na Albert Einstein College of Medicine u New Yorku, gdje je razvila posebnu strast prema ginekološkoj hirurgiji. Kroz svoju karijeru, posebno se posvetila minimalno invazivnim hirurškim tehnikama, uključujući laparoskopiju i robotsku hirurgiju asistiranu uz pomoć robotske tehnologije. Danas radi u Rush University Medical Centeru u Chicagu. “Minimalno invazivna hirurgija omogućava obavljanje operacija sa manjim rezovima, što pacijenti lakše podnose”, objašnjava ona. Ove metode ne samo da smanjuju vrijeme oporavka i bolove nakon operacije, već također omogućavaju brži povratak pacijenata uobičajenim aktivnostima.

Divni trenuci kada se rađa novi život

Na pitanje šta je privuklo oblasti ginekologije, objašnjava: “Ginekologija je vrlo raznovrsna grana medicine i nikad nije monotona. Imate priliku pratiti trudnoće, obavljati porođaje, manje operativne zahvate u ordinaciji pa sve do raznih složenijih zahvata u operacijskoj sali. U ginekologiji se, osim teških situacija, svakodnevno susrećete i sa onim lijepim. Divno je podijeliti emotivne trenutke sa porodicama kada se rađa novi život ili sa pacijentom nakon uspješnog tretmana”.

Govoreći o glavnim prednostima minimalno invazivne hirurgije u ginekologiji u usporedbi s tradicionalnim hirurškim metodama, doktorica objašnjava: “Pacijentica nakon uspješne laparoskopske operacije histerektomije, odstranjenja maternice, ima mogućnost ići kući isti dan nakon operacije, dok se nakon tradicionalne operacije u bolnici ostaje ponekoliko dana”. Istakla je da Bosna i Hercegovina ne zaostaje za savremenim tehnikama jer se i u većim medicinskim centrima, ali i manjim zdravstvenim ustanovama uspješno obavljaju laparoskopske operacije, a naši vrsni ljekari pacijentima mogu pružiti sve prednosti minimalno invazivne hirurgije.

Rad sa robotskom tehnologijom

Poseban napredak u laparoskopskoj hirurgiji predstavlja korištenje robotskog DaVinci Surgical Systema. “Radi se o naprednoj tehnici minimalno invazivne hirurgije pri kojoj hirurg ne upravlja instrumentima direktno, već iz ‘konzole’, kompjuterizirane stanice povezane sa laparoskopskim instrumentima”, ističe dr. Sadiković dodajući da, iako izuzetno korisna, nijedna tehnologija nije zamjena za znanje i vještine. “Činjenica da kod nas u domovini pa i regiji još uvijek nema DaVinci robotske hirurgije ne treba biti obeshrabrujuća za naše ljekare. Najvažnije je znati principe operativnih zahvata, a iako napredne tehnologije donekle olakšavaju naš posao, one nisu nužne, i kada jednom postanu dostupne na našim prostorima, relativno lako će se moći aplicirati u praksi”.

Minimalno invazivna hirurgija, u čemu je naša sugovornica specijalizirala, igra veoma važnu ulogu u pomaganju ženama s endometriozom jer se ovim operacijama smanjuje rizik od dodatnih postoperativnih ožiljaka koji bi mogli dodatno pogoršati bolna stanja, a robotska DaVinci tehnologija omogućava bolju vizualizaciju operativnog polja i veći opseg pokreta. Isti slučaj je i kod miomektomije (uklanjanja fibroida) gdje se značajno smanjuje gubitak krvi i ožiljkasto tkivo u abdomenu.

Ovo vrlo dinamično vrijeme u razvoju medicine donosi brzi razvoj tehnologije, a sada i umjetne inteligencije, pa je teško i pretpostaviti gdje će nas tinovi pravci odvesti. Među trenutnim izazovima svakako su nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti za sve, kao i pitanjapovezana sa reproduktivnim pravima žena, jer se ginekolozi čestosusreću sa zakonodavnim ograničenjima.

“Sve nas u BHAAAS-u povezuje predanost domovini”

Dr. Sadiković je već više od pet godina članica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) s ciljem da svim srcem ponudi sva stečena znanja i pokuša doprinijeti unapređenju nauke i tehnike u našoj domovini. “Lijepo je biti dio tima koji ima višestruke poveznice i sličan životni put”, kaže nam i dodaje: “Sve nas u BHAAAS-u povezuje predanost domovini, kao i izazovi života u dijaspori”.

Posljednjih godina dr. Sadiković aktivno radi na organizaciji ginekološkog seminara i predavanja u sklopu godišnje konferencije Dani BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini, a u budućnosti bi voljela organizovati i praktične radionice. “Divno je što se upoznajemo i razmjenjujemo znanja i iskustva na velikoj godišnjoj konferenciji kakvi su Dani BHAAAS-a u BiH. Zajedno smo jači!”, poručila je naša sagovornica skrenuvši pažnju na bogat program koji svake godine krasi ovu veliku naučnu manifestaciju čije je 15. izdanje zakazano za juni 2024. u Sarajevu. “Moja familija, prijatelji i najdragocjenije uspomene i dalje su u Bosni, i dio mene još uvijek pripada tom mjestu odakle potječem”, poručuje na kraju doktorica Sadiković.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img