spot_img

Nedavno objavljeno

Dječiji dan u Skenderiji – Pjesma, igra, zabava i učenje o dječijim pravima

Promocija dječijih prava povodom obilježavnja Dječije nedjelje

SOS Dječija sela u BiH, u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Gradom Sarajevo i Ministarstvom privrede Katona Sarajevo organizovala su Dječiji dan povodom obilježavanja Dječije nedjelje. U dvorani „Mirza Delibašić“ nekoliko stotina djece i roditelja imalo je priliku družiti se i naučiti više o pravima djece.

Djeca predškolskog i školskog uzrasta uživala su u koncertu Latifa i Mravka Travka te zabavljati se sa mnogobrojinim animatorima, maskotama, mađioničarima i edukativno-zabavnim aktivnostima, dok su roditelji imali priliku informisati se o programima i servisima lokalnih lokalnih nevladinih organizacija i ustanova koji svojim djelovanjem daju podršku najranjivijim skupinama našeg društva.

„U SOS Dječijim selima svaki dan je dječiji dan, ali Dječija nedjelja je prilika da širu javnost podsjetimo na prava djece, da podignemo svijest o potrebama djece i važnosti odrastanja pod jednakim uslovima za sve te da osvijestimo obaveze koje mi odrasli imamo da bismo im to omogućili. Sretni smo što smo organizovali druženje i sa djecom iz lokalne zajednice kako bismo doprinijeli integraciji i povezivanju sa djecom iz alternativne brige te pokazali da je svako dijete jednako i samim tim mora imati jednaka prava i mogućnosti, bez obzira na okolnosti u kojima odrasta. Pred nama, kao društvom, je mnogo posla da bismo tu jednakost osigurali svakom djetetu, ali siguran sam da zajedno imamo neophodnu snagu i odlučnost da izgradimo okruženje kakvo djeca zaslužuju i moraju imati“, rekao je nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija.

„Mi smo iskoristili Dječiju nedjelju da jedan dan djeca iz domova i ustanova socijalnog zbrinjavanja provedu zajedno i družeći se sa drugom djecom i građanima Sarajeva. Ovo je prilika da se upoznamo i da građani upoznaju djecu koja žive u domovima i ustanovama, da ne budemo makar jedan dan daleko jedni od drugih. Nedjelju smo iskoristili i da građanima predstavimo našeg štićenika, dječaka Islama, koji piše poeziju i čiju knjigu smo izdali, a danas smo je i zvanično predstavili javnosti”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

„Adekvatna briga i zaštita djece, stvaranje ambijenta za njihov rast i razvoj je ključni  dio brige o našoj budućnosti. Grad Sarajevo u svom djelovanju vodi brigu o najmlađoj populaciji te pored ulaganja u infrastrukturu, obnovu dječijih igrališta, vrtića, uključeni smo u procese kreiranja sistemskih rješenja. Ulaganje u djecu u njihovom najranijem dobu najpametnija je  investicija za jedno društvo“, izjavila je gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić.

SOS Dječija sela svake godine obilježavaju Dječiju nedjelju, s ciljem podizanja svijesti o važnosti poštivanja dječijih prava i jednakih uslova za odrastanje svakog djeteta. Više informacija o radu SOS Dječijih sela u BiH i kako pomoći možete saznati na stranici www.sos-ds.ba.

Latest Posts

Raport

spot_img