Nedavno objavljeno

Perzijska halva

Iako su mnogi navikli na tradicionalne dolme, pite i baklavu, krenuli smo u potragu za nešto drugačijim iftarskim i bajramskim jelima te stigli do Maroka, Libanona, Sirije...

POTREBNO:
200 g integralnog pšeničnog brašna,
110 g smeđeg šećera,
1/2 šolje ružine vodice,
1 kašičica mljevenog šafrana,
100 g vode,
100 g pročišćenog putera,
šaka badema i pistacija za ukras
PRIPREMA: Počnite s miješanjem ružine vodice i šafrana u zdjelici i ostavite ih 20 minuta kako bi šafran pustio boju i okus. Sirup pripremite tako što ćete pomiješati vodu i šećer, prokuhati, pa ugasiti. Ulijte mješavinu šafrana i sirup je gotov.
U tavi na srednjoj vatri prepecite brašno (bez masnoće), neprestano miješajući. Nakon desetak minuta, ili više, kada boja postane tamnija, a miris prženog brašna ispuni prostoriju, tava postaje jako vruća. Kada dođete do ove tačke, nastavite miješati još 2-3 minute, a zatim isključite vatru. Dodajte pročišćeni puter i nastavite miješati. Potom dodajte sirup, ali pazite da tava ne bude prevruća, jer ako jeste, brašno će upiti sav sirup. Tava mora biti vruća, ali ne prevruća! Kad ulijete sirup, smjesa će biti malo tekuća, ali nastavite miješati.
Smanjite toplinu na najmanju. Boja treba biti vrlo tamna, lagano miješajte dok halva ne dobije konzistenciju guste kreme. Dok je još topla, prebacite u posudu za posluživanje i ukrasite listićima badema i naribanim pistacijama.

Latest Posts

Raport

spot_img