Nedavno objavljeno

Predstavljen priručnik “Prvi dani s bebom”

UMBD – Institut za majku i dijete je u Hotelu Hills organizovalo Besplatnu školu roditeljstva „Prvi dani s bebom“. Na ovom događaju koji je okupio više od 300 trudnica i roditelja je predstavljen priručnik  sa istim nazivom.

Ovaj priručnik „Prvi dani s bebom“ omogućava roditeljima da bebu odgajaju prema vlastitim, prirodnim instinktima uz jednostavne savjete stručnjaka, a plan UMDB – Instituta za majku i dijete je da on uđe u svaki dom u koji dolazi novorođenče.

Alma Hodžić-Badić, predsjednica Udruženja UMDB – Institut za majku i dijete ne krijući emocije pred punom salom hotela Hills je rekla:  „Večeras osjećam veliku zahvalnost i ovakve događaje uvijek otvaram sa puno emocija jer upravo vi pokazujete zašto UMDB – Institut za majku i dijete treba da postoji. Mi ne bi mogli da radimo ovako odgovoran posao i da dajemo odgovore na sva vaša pitanja da nemamo saradnju sa stručnjacima, sa kojima smo razvili i ovaj priručnik. Zahvaljujem se Općini Novo Sarajevo i Gradu Sarajevo koji su podržali izdavanje priručnika „Prvi dani s bebom“, te dodala da je plan da se priručnici distribuiraju besplatno kroz sva porodilišta u Bosni i Hercegovini i da dođu do svake trudnice.

Prisutne je u ime Vlade Kantona Sarajevo pozdravio i trenutni ministar za kulturu i sport u Kantonu Sarajevo Samir Avdić naglasivši da je ministarstvo sa rad i socijalnu politiku na čelu sa ministricom Ivanom Prvulović jako puno uradilo po pitanju poboljšanja kvaliteta života porodilja, dok je Smaragda Lučkin, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo istakla kako su ovo ministarstvo i Udruženje Majka i dijete Bombonm potpisali Memorandum o razumijevanju kojim se iskazuje opredijeljenost da u narednom periodu Ministarstvo i Udruženje zajednički realiziraju aktivnosti u cilju podrške porodicama s djecom, prvenstveno majkama s djecom.

Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo je istakao zadovoljstvo i ponos zbog rezultata koje ima Udruženje te rekao „Od prvog predstavljanja koncepta priručnika smo prepoznali njegovu važnost. Vjerujem da će priručnik „Prvi dani s bebom“ umnogome pomoći roditeljima i dati im odgovore na mnoga pitanja, a mi ćemo i dalje na sve raspoložive načine podržavati rad Udruženja. Čestitam vam na uspjehu.“

Na događaju, koncept priručnika predstavila je prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić, koja je navela da je malo reći da se radi o priručniku, nego da je to više udžbenik koji temejito pristupa svemu onome što je važno za prve dane roditeljstva, a na osnovu naučnih činjenica i bogatom iskustvu autora priručnika.

Prvo poglavlje priručnika pod naslovom „Porodilja“ pripremila je Mr.sci.dr. Armina Rovčanin-Osmanović, speciijalista ginekologije i akušerstva koja je fokus stavila na zdravlje porodilje sa ginekološkog aspekta, ali i o samom činu poroda. Kroz poglavlje „Novorođenče“ dr. Nedim Begić, specijalizant pedijatrije je naveo niz korisnih informacija i preporuka za brigu i njegu novorođenčeta, pri tome razdvajajući pojave koje su fiziološke (uobičajene) od onih na koje roditelji trebaju obratiti pažnju. Svaki roditelji će se susresti sa simptomima i pojavama koje će ih preplašiti, a kroz poglavlje priručnika „Znaci i simptomi kod novorođenčeta, koji pobuđuju interes roditelja“ dr. Samir Bejić navodi kako treba postupiti, te kada se obratiti liječniku. „Prehrana porodilja/dojilja“ je također jedno od poglavlja priručnika, u kojem je Suada Karić, dipl.ing.preh.teh., profesorica prehrane i nutricionizma kroz osnovne principe pravilne prehrane objasnila važnost unosa svih nutrijenata za dobro psiho-fizičko zdravlje trudnica, porodilja i dojilja.

Posebno poglavlje priručnika je i „Dojenje“ u kojem Amra Hadžimusić, Magistar zdravstvene njege i terapije piše o ovom zlatnom standardu ishrane novorođenčeta i dojenčeta, kao i propratnim pojavama koje se javljaju i kod dojilje i kod novorođenčeta, te postupcima koji su u skladu sa tim. Kroz poglavlje „Handling“ su autori prof.dr. Ajša Meholjić Fetahović i dr. Amir Meholjić, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije objasnili pravilan način držanja, podizanja, hranjenja i nošenja novorođenčeta. U posljednjem poglavlju „Preventivnim postupcima za zaštitu zdravlja djece“ navedene su preporuke za prevenciju najčešćih oboljenja novorođenčadi, kao i postupci za liječenje, a autorica ovog poglavlja je prof.dr. Hajrije Maksić, pedijatar subspecijalista neonatolog.

Štampanje priručnika podržali su:  Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Opća bolnica „Abdulah Nakaš“, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te društveno-odgovorne kompanije: Salvus, Salveo, Bosnalijek, Amicus, Bojprom, Moedoptic, 4U pharma, Violeta, Pharmacy&Bio, BioSave, Bauerfeind i Telemach.

Latest Posts

Raport

spot_img