Nedavno objavljeno

Savjeti za svaki tip kože

Osjetljiva, suha, masna ili mješovita? Kako prepoznati kojem tipu odgovara vaša koža i kakva joj njega odgovara

Moja je koža normalna i lako ju je njegovati.” Da li ste ikada čuli ovu rečenicu iz usta jedne žene? Rijetko. Vrlo rijetko. Otprilike trećina žena u svijetu ima kombinovanu kožu, sljedeća trećina suhu, a ostatak dijele žene sa osjetljivom ili masnom kožom. U koju kategoriju spada vaša koža, provjerite u našem vodiču za ispravnu njegu najizloženijeg tjelesnog organa.

SUHA KOŽA

Kako se prepoznaje: Jedva vidljive pore. Pri smijanju, na obrazima već u mladosti nastaju sitne bore od isušenosti. Nakon pranja ili tuširanja koža je napeta, zateže i u toku dana najradije biste još sto puta utrljali kremu na lice. Žene preko 40 uglavnom imaju suhu kožu, što je posljedica starenja.
Čišćenje i njega: Nikad se ne umivajte sapunom, to isušuje kožu. Odlučite se za pH neutralne losione za umivanje i tuširanje. Ili za masna mlijeka za čišćenje. Tako sprečavate da vaša koža ima previše kontakta sa vodom. Također se ne biste smjeli predugo tuširati, jer voda ispira prirodnu masnoću s kože – a što je toplija, to više. Mirišljave pjenaste kupke najbolje je izbjegavati jer čestice koje stvaraju pjenu povećavaju ovo djelovanje. Koristite tonik u kojem nema alkohola. Nanesite kremu bogatu uljima koja održava vlažnost. Ukoliko radije koristite laganiju kremu, neka sadrži glicerin ili hijaluronske kiseline. Ukoliko nakon dva-tri sata osjetite da vam se koža zateže, orijentišite se ka bogatijoj kremi. Za zreliju kožu pogodne su kreme s kalcijem koje pomažu očuvanju prirodnih barijera kože.
Za uljepšavanje: Umjesto pudera koristite hranjivu podlogu namijenjenu izuzetno suhoj koži. Ukoliko želite postići jači efekat prekrivanja mana kože lice, podlogu nanosite u više slojeva. Prije šminkanja na lice nanesite bogatu kremu, a papirnom maramicom odstranite višak. Koža će biti dobro prokrvljena, izgledat će svježije, a make-up će duže trajati. Pri šminkanju radije koristite kremaste nego pudraste proizvode.

OSJETLJIVA KOŽA

Kako se prepoznaje: Kod nekih krema imate osjećaj da vam koža gori ili trne. Na neke proizvode reagujete crvenilom. Čak i dezodoransi mogu izazvati nadražujuće reakcije.
Čišćenje i njega: Što je njega jednostavnija, to bolje. Jer što manje hemijskih tvari dolazi u dodir s vašom kožom, to je manja vjerovatnoća da će se nadražiti. Ima smisla da koristite kompletnu seriju njege jednog proizvođača jer se u njoj ponavljaju sastojci za koje ste ranije provjerili da vam gode. Pogodne su linije sa termalnim vodama, a dobrim su se pokazale i kupke sa morskom solju. Izbjegavajte kreme i pilinge sa voćnim kiselinama, salicilnom kiselinom i retinolom. Također, nemojte koristiti mirišljave sapune, kreme i losione. Vrlo je važno da prije svake kupovine uzmete probne uzorke kako biste ih testirali na koži.
Za uljepšavanje: Koristite specijalne proizvode za osjetljivu kožu. U idealnom slučaju probajte maskare, pudere i sjene za oči prije nego što ih kupite. Ako vam je koža sklona crvenilu, savršeno je možete prekriti kvalitetnim umirujućim losionima koje nanosite kao podlogu korektoru.
Šta činiti kada se koža zacrveni? Odbacite sve proizvode koji su dolazili u kontakt sa upaljenim mjestima. Sačekajte nekoliko dana prije nego što počnete koristiti kozmetiku. Losion sa pantenolom ili kreme sa ekstraktima sladića smanjuju crvenilo. Ukoliko se stanje ne poboljša, otiđite ljekaru.

KOMBINOVANA KOŽA

Kako se prepoznaje: Koža na nosu i čelu počne se sjajiti nekoliko sati nakon pranja i sklona je miteserima. Na obrazima zateže i javljaju se borice od isušenosti.
Čišćenje i njega: Pokušajte s proizvodima koji suhim dijelovima lica daju vlažnost, ali ih ne maste. Umivajte se pH neutralnim losionom za čišćenje. Nakon pranja očistite nos, bradu i čelo tonikom za lice protiv nečistoća, izbjegavajući obraze i vrat. Maske ili pilinge za masnu kožu primjenjujte samo na T-zonu. Na kraju cijelo lice namažite laganim hidratantnim losionom.
Za uljepšavanje: U suhe zone utrljajte nešto bogatiju kremu nakon čega na cijelo lice možete nanijeti matirajuću podlogu za puder. Ukoliko se ne želite šminkati, na T-zoni možete isprobati matirajući gel. Masni sjaj “kupi” i matirajući tečni puder. Na obraze nanesite kremasto rumenilo.

MASNA KOŽA

Kako se prepoznaje: Nos i čelo se “cakle” već ubrzo nakon pranja. Pore na nosu su često proširene, koža je sklona miteserima i aknama. Ovaj tip kože uglavnom se javlja kod mladih žena.
Čišćenje i njega: Najvažnije je da se temeljito čisti, ali ne agresivno. Umivajte se ujutro i navečer gelom za pranje bez sapuna. Piling jednom do dvaput sedmično sprečava nastanak mitesera. Ne trljajte kožu snažno jer time pospješujete upale. Koristite tonik za lice sa salicilnom ili mliječnim kiselinama koje pomažu protiv začepljenih pora. Ukoliko ste skloni miteserima svakih nekoliko sedmica posjetite kozmetičarku koja će vam očistiti lice. I masna koža mora se namazati hranjivim kremama jer zagrijan zrak u prostorijama, sunce ili lijekovi protiv akni oduzimaju vlažnost – naročito zimi.
Za uljepšavanje: Matirajuća podloga za puder smanjuje caklenje kože, a akne i upaljena mjesta prekrijte korektorom. Na kraju stavite puder u prahu – tako će šminka trajati duže. Kompaktni puderi nisu dobri za ovaj tip kože jer uglavnom imaju masnu osnovu. Ukoliko se koža u toku dana počne sjajiti, možete je ponovo napudrati. Alternativa su listići za upijanje prekomjerne masnoće.

Latest Posts

Raport

spot_img