Šumaherov kombinezon izložen u Sarajevu

Najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena Michael Schumacher je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva gdje je dolazio više puta kao humanitarac. Svesrdno je posjećivao naš grad u okviru humanitarnih aktivnosti gdje je donirao novac i drugu pomoć velikom broju djece. U sklopu svog humanitarnog rada, prvobitna ideja da na aukciju stavi svoje trkačko odijelo se javila 1998. godine kada ga je novogorički Hit kupio za 2,5 miliona tadašnjih Tolara (10.000,00€), a pomenuti prihod je Šumaher donirao onima koji su bili pogođeni potresom u Posočju.

Nedavno objavljeno

Pet godina kasnije, kompanija Hit iz Nove Gorice nastavlja sa humanitarnim radom gdje u maju 2003. godine u Novoj Gorici, u ulozi glavnog sponzora, organizuje humanitarnu fudbalsku utakmicu između ekipe Nazionale Piloti i ekipe poznatih ličnosti iz Slovenije, Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Prihodi od te manifestacije su bili namijenjeni djeci, žrtvama rata i mina iz Bosne i Hercegovine. Tim Nazionale Piloti predstavljale su zvijezde Formule 1, koje su tada, gotovo već dvije decenije pomagali ljudima u nevolji širom svijeta. Za tu ekipu nastupili su Michael Schumacher, Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Fernando Alonso, Max Biaggi, kao i Luca Montezemolo, predsjednik Ferrarija. Suprotni tim pod nazivom All Stars, sačinjavali su sportisti i druge poznate ličnosti iz Slovenije, Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine: Jure Košir, Mitja Kunc, Franci Petek, kao i Jonas, Branko Đurić Đuro, Srećko Katanec, Sašo Udovič, Vili Ameršek i drugi. Iako je utakmica imala humanitarni karakter, za sve prisutne je to bio pravi fudbalski spektakl. Obje mreže su se zajedno zatresle čak devet puta. Zvijezda te večeri definitivno je bio Michael Schumacher koji je još jednom dokazao da nije samo veliki vozač Formule 1, već i veliki čovjek. Sredstva prikupljena na toj utakmici su iznosila 100.000 eura.

Početkom ove godine, tačnije 3. januara, Šumaher je dobio rođendanski poklon u vidu ogromnog murala oslikanog na jednoj sarajevskoj zgradi u Aerodromskom naselju. Zbog svojih humanitarnih aktivnosti i neprestane borbe za djecu kroz prikupljanja sredstava za njihovo liječenje, zavrijedio je ljubav i ogromno poštovanje Sarajlija koji nikad nisu zaboravili gestove ove svjetske sportske legende.

Odnedavno je Coloseum Club Sarajevo u svojim prostorijama izložio potpisani Šumaherov kombinezon koji je otkupljen na aukciji prije 24 godine. Iz Coloseuma kažu da je Sarajevo ipak jedini grad u regionu koji zaslužuje da bude „dom“ ovog originalnog i autentičnog kombinezona, jer je veza između Šumahera i Sarajeva neraskidiva već decenijama.

Pročitaj još
Related

Otvorene prijave za sudjelovanje u programu “Volim film” 28. Sarajevo Film Festivala

Program VOLIM FILM omogućuje filmofilima pristup projekcijama, razgovore sa...

Predstava „Osramoćeni“, u režji Dine Mustafića, 06, 07. i 08. jula u Zemaljskom muzeju BiH

Izvedbe predstave “Osramoćeni“, u produkciji Kontakt, za kojom vlada...

MySaloon aplikacija – početak digitalne revolucije u ugostiteljstvu

Neometan rad restorana i drugih ugostiteljskih objekata sada je...

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....